Snijeg otežava promet u BiH

Zbog snijega koji pada u većem dijelu BiH, usporen je promet.

Kako je objavio BiHAMK u najnovijem izvješću o stanju na cestama, preko planinskih prijevoja upozorava se na ugaženi snijeg na kolniku, a izdvajaju se dionice: Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo- Drvar i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Uz maksimalno opreznu vožnju savjetuje se i posjedovanje zimske opreme, koja je i zakonski obvezna na cestama u BiH, dok se za teretna vozila s prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca.

Posebnu pažnju skreće se na dionice u višim predjelima, kao i na mostove i prilaze tunelima. U ostatku zemlje kolnici su pretežno mokri i klizavi, u južnim krajevima suhi.

Na regionalnoj cesti R-419 Mihalji – Blidinje obustavljen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

U Hercegovini se promet između Gruda, Posušja, Širokog Brijega i Mostara, unatoč snijegu koji pada, zasad odvija bez većih problema. U krajevima oko Međugorja snijeg prelazi u susnježicu.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih oborina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjetaza sigurno prometovanje.

Hercegovina se probudila na oko 0 °C, snijeg će prestati

Također, u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim kotačima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Prilikom zaustavljanja zbog postavljanja lanaca ili drugog problema, ne zaboravite postaviti sigurnosni trokut, navode iz BiHAMK-a.

Apelira se na vozače da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolniku (gdje pločnici nisu očišćeni).

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.

(www.jabuka.tv | Foto: Arhiv Jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.