Poslodavci traže kraća bolovanja radnika i manje namete na zdravstveno osiguranje

Dok vlasti pokušavaju na sve moguće načine održati ionako nestabilan zdravstveni sustav u BiH, vlasnici privatnih tvrtki okupljeni oko Udruge poslodavaca FBiH traže smanjenje doprinosa na plaće, počevši od doprinosa koji se plaćaju na zdravstveno osiguranje radnika.

Ističu kako u Bosni i Hercegovini na svim razinama trenutačno ima previše parafiskalnih nameta koje moraju platiti, piše Večernji list BiH. Jedan od najvećih je upravo zdravstveno osiguranje.

Traže veći nadzor

Predsjednik Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojske županije pri Udruzi poslodavaca FBiH Kasim Kotorić ističe kako se radi o 10 posto opterećenja na plaće radnika, a poslodavci opet plaćaju bolovanje radnicima do 42 dana, kao i sve troškove kod ozljeda na radu. On ističe kako poslodavci plaćaju zdravstveno osiguranje za sve.

Mi želimo nadzor nad tim sredstvima, s obzirom na to da s 97 posto punimo Fond zdravstva, koji je za devet mjeseci prošle godine iznosio 133 milijuna KM, ističe Ibrahim Meškić, potpredsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojske županije pri Udruzi poslodavaca FBiH, ustvrdivši da i vlade županija imaju prostora pokrenuti reforme u oblastima zdravstva i zapošljavanja.

Spomenimo da su vlasnici privatnih tvrtki tražili od Vlade FBiH i resornih ministarstava izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju u kojem bi se znatno skratilo razdoblje na kojem oni plaćaju bolovanje svojim radnicima.

Poslodavci ističu kako je nužna izmjena članka 56. iz Zakona o zdravstvenom osiguranju i da je vrijeme u kojem poslodavac ima obvezu naknade plaće za vrijeme bolovanja predugo. U svom objašnjenju napominju kako prema važećim zakonskim pravilima poslodavac za vrijeme bolovanja radnika mora naći primjerenu zamjenu kako se ne bi prekinuo kontinuitet u poslovanju i tada je poslodavac izložen dvostrukom trošku, što se može negativno odraziti na poslovanje.

Angažiranje stručnjaka

Iznose i podatak kako se u velikom broju slučajeva bolovanje zlouporabi i zbog toga je nužno izmijeniti zakonsku odredbu i zaštiti poslodavce od takvih slučajeva.

Privremeno spriječeni za rad zbog određenog liječenja ili medicinskog ispitivanja, koje se ne može obaviti izvan radnog vremena osiguranika, obračunava i isplaćuje osiguraniku na teret svojih sredstava pravna ili fizička osoba za prva 42 dana bolovanja, kao i za vrijeme dok se osiguranik nalazi na radu u inozemstvu na koji ga je uputila pravna ili fizička osoba, navode iz Udruge poslodavaca FBiH.

Broj plaćenih dana za bolovanje u Federaciji BiH iznosi 42 dana, kao što je slučaj u puno bogatijim europskim ekonomijama, kao što su Njemačka, Austrija ili susjedna Hrvatska. U Republici Srpskoj poslodavac plaća bolovanje na rok od 30 dana, a po isteku 30 dana, a najdulje do 12 mjeseci naknadu neto plaće osigurava Fond, navodi Večernji list.

Vlada FBiH usvojila je izmijenjeni Zakon o zaštiti na radu koji treba osigurati bolju zaštitu na radu te, kako stoji u obrazloženju predlagača, “kojim se u najvećoj mogućoj mjeri smanjuju ozljede na radu, profesionalna i oboljenja u svezi s radom te ona koja stvaraju pretpostavku za puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje zaposlenih”.

Tako će u budućnosti svaki poslodavac morati angažirati neovisnoga stručnoga suradnika na onim radnim mjestima koja su okarakterizirana kao rizična za radnike.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • A sta nude zauzvrat za trajno unazadjavanje zdravlja svih svojih radnika koji od stresa, manjka zakonom propisanog odmora, pa sada i manjka dana za bolovanje, u odmakloj dobi posegnu za tabletama od svojih 350 KM mirovina?

 • Bolje bi platite radnike da vas ne napuštaju zbog toga što ne mogu ni za kruha kod vas tajkuna zaraditi i dajte ljudima godišnji odmor najmanji 20 dana,i nemojte ih više izrabljivati po 10 sati i više dnevno i subote i nedjelje ,topli,prevoz i sve SAMO po Zakonu o radu!
  Jer je 40 sati tjedno je radno vrijeme u što je uračunata pauza od pola sata.
  A većina vas ljude natjerate da rade još za dvije pauze u danu po pola sata i moraju raditi 9 sati dnevno i subote a onda još poslije 17 sati sat dva!Pa znate li sračunati koliko ih izrabljuje te i zašto.Ako imate posla onda zaposlite popodne drugu smjenu i subote i pošteno platite ljude a ne tražiti olakšice i čudite se što će svatko normalan odlazi od takvih.I šta će ako uopće prežive sa takvom plaćom i odnosom i dožive mirovinu od 350 KM na sramotu vašu.Ali Bog sve vidi i svakome će doći njegove zasluge na naplatu i dolaze.

 • Radim preko 10 god.u “državnoj ” firmi 1 otvorio bolovanje ,a bezbroj puta radio pod tem i sl.jer nadređeni ne smije svojim mezimcima reci da moraju odraditi smjene jer oni imaju zivot i obaveze ,mi koji podobni nismo mi radimo i pod temp.i svakakvi ,ovo samo opet se odnosi na podobne jer u mojoj “drzavnoj”firmi samo podobni uzimaju bolovanja npr renovacija wc ,il dobila il nije se naspavao od burnog vikenda . Provjerite ljecnike u domu zdr.kojom šemom moze otvarati bolovanja koja su izmisljena.

 • Nisi trebao ni taj 1 put ako si u državnoj firmi.
  A ovo privatnici traže da im radnici što prije odu i oni koji nisu ni mislili.

 • Ne trebaju se tražiti kraća bolovanja, već NE DAVATI bolovanja za sitnice na duži priod. A i kome treba na duži period, ako nije u stanju obavljati posao koji je do sada radio, pa postoji neki koji može pa bar na 4h.Ali…

 • BOLJE “RAT” NEGO PAKT BOLJE GROB NEGO ROB. SVI SMO ROBOVI KOD PRIVATNIKA,VEC ZUTE PRSLUKE I NA ULICE,KAO I FRANCUZI.OVO JE PRESLO SVE GRANICE FUI—FUI.

 • Anonimus šta si ti radio prije rata ?
  Pa dobro itko radi u tajkuna ,a radi 10 i više sati dnevno i subote i nedjelje bez godišnjeg,prevoza ,često i marende i šta mislite da će vam radnici raditi za 600 KM kao da su vaši robovi.
  Taman im može biti za goriva da dođu na posao i pojedu za marendu sendvič i ručak sendvič i po noći dođu na posao po noći se vraćaju kući iscrpljeni,iznemogli,bolesni i gladni.

  • Hajde ti to objasni Ćući, Dubravki i Zdenku Galiću u Viku? Njima dobro, 1000, 2000 eurića svaki mjesec u džep, bosanci 500, a mi ostali 200 eura i šuti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.