Smrt Afroamerikanca Floyda izazvala žestoke reakcije, LeBron poručio: Razumijete li sada?

Košarkaš LA Lakersa LeBron James jedan je od mnogih koji se prisjetio bivšeg NFL igrača Colina Kaepernicka i njegovog protesta na koljenu tijekom intoniranja himne SAD-a nakon što je preminuo George Floyd u Minneapolisu.

Smrt Afroamerikanca Floyda u Minneapolisu izazvala je bijes u ovom gradu i u afroameričkoj zajednici.

Prolaznica je snimila kako policajac drži muškarca na tlu pritiskom koljenom na vrat, čak i nakon što je on rekao da ne može disati i nakon što se prestao pomjerati.

Četiri policajca koja su umiješana u uhićenje Floyda otpušteni su nekoliko sati nakon što se pojavio snimak.

Floyd je preminuo u pritvoru nakon uhićenja.

James je na Instagramu uz fotografiju policajca koji je koljeno stavio na Floydov vrat i fotografiju Kaepernicka kako kleči tijekom intoniranja himne napisao poruku:

Razumijete li sada? Ili vam je i dalje nejasno.

Kaepernick nije igrao u NFL-u četiri godine. Podnio je žalbu 2017. godine rekavši kako mu vlasnici NFL-a ne daju priliku da nastavi karijeru zbog protesta. Kaepernick se odlučio na tu vrstu protesta zbog odnosa policije prema Afroamerikancima u Sjedinjenim Američkim Državama. U veljači 2019. godine postigao je dogovor o isplati neodređenog novčanog iznosa.

Neću ustati da pokažem ponos prema zastavi u državi koja tlači crnce. Za mene je ovo važnije od američkog nogometa i bilo bi sebično od mene da okrenem glavu, rekao je Kaepernick 2016. godine.

FBI sada istražuje ubojstvo Georgea Floyda (46), a u utorak je na ulice Minneapolisa izašlo više stotina ljudi, prenosi Klix.

Mnogi su držali natpise na kojima je pisalo: “Ne mogu disati”.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.