Smokve – medeno slatko voće – Jabuka.tv

Smokve – medeno slatko voće

Smokva je poznata kao jedna od najstarijih kultivarnih voćnih vrsta porijeklom iz Azije. To je listopadno stablo koje se uzgaja zbog sočnih plodova, a životni vijek se kreće od 50 do 70 godina. Naraste do 10 m visine i ima široku krošnju s dugim ali slabo razgranatim granama. Smokva je toploljubiva voćna vrsta. Otpornost smokvinih stabala na hladnoću u većoj mjeri ovisi od zrelosti njezina drveta.

Ovisno o sorti, smokva daje plodove jednom ili dva puta godišnje. Kruškolikog su oblika, veličine od 3 do 8 cm, a kada dozru, izvana su žuto-smeđe ili tamnoljubičaste boje, a iznutra su crvenkasti.

Smokva Tenica
Sorta Tenica je naša najkvalitetnija sorta smokve. Radi se o tipičnoj jednorotki koja u našim južnim krajevima dospijeva za berbu već s prvim danima mjeseca kolovoza. Period dozrijevanja traje oko mjesec dana, što je izuzetno povoljno jer u tom ljetnom razdoblju ima dosta topline i sunca što znači da se plodovi mogu nesmetano podvrgnuti sušenju. Tenica je smokva koja se, osim za konzumiranje u svježem stanju, dosta koristi za potrebe sušenja. U odnosu na Petrovaču formira puno sitnije, ali isto tako i znatno kvalitetnije plodove.
Tenica predstavlja sortu smokve koja je izrazito otporna na sušu te se može uzgajati i na plićim tlima koja slabo drže vlagu. I pored tih nepovoljnih uvjeta uzgoja, svake godine redovito uzvraća obiljem hranjivih tvari i ukusnih plodova.

Smokva Petrovača
Sorta Petrovača je dobro poznata sorta smokve koja dozrijeva i koja se bere oko Petrov dana (29. lipnja), što nije slučaj samo kod nas. U Italiji također nosi naziv San Pietro. U našem se podneblju uglavnom uzgaja bijela petrovača. Radi se o smokvi dvorotki koja prvi rod donosi koncem lipnja dok se drugi rod može očekivati tijekom mjeseca kolovoza. Ipak, bitno je napomenuti kako je kod ove sorte smokava značajniji prvi rod iz razloga što je on po svojim karakteristikama puno kvalitetniji i interesantniji. Spomenuti prvi plodovi puno su krupniji i mogu težiti preko 200 grama, premda su obično prosječne težine oko 130 grama.

Smokva Zamorčica (Sušioka)
To je jednorotka bijela. Zastupljena je uglavnom u Dalmaciji i Hercegovini. Srednje je bujnosti s dosta krhkim granama. Rodnost je redovita i obilata, a plodovi dozrijevaju od početka kolovoza do polovine listopada. Plod je izduženog, kruškolikog oblika s dugim vratom i peteljkom. Pokožica je zelenkastožućkasta, tanka i lako se odvaja. Meso je žućkasto, unutrašnjost crvenkasta. Smatra se našom najboljom sortom, ukusnih plodova, kako svježih, tako i osušenih.

Sve ostale informacije o sadnji i sortimentu smokvi potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)