Omiljeno voće vaših mališana – Jabuka.tv

Omiljeno voće vaših mališana

Sve bobice  prave su vitaminske bombe, prepune vitamina i antioksidansa – pomažu djeci ‘popuniti’ udio vlakna, ono što im često nedostaje u svakodnevnoj prehrani. Maline, kupine, borovnice, ribiz ili brusnica – ne možeš pogriješiti. Za uzgoj im je potrebno otvoreno i osunčano stanište, plodna i ocijeđena zemlja.

Malina Tulamin
Srednje je rana sorta maline i ima dug period sazrijevanja. Plodovi su izuzetno krupni, izduženo-konusnog oblika, svijetlo crvene boje, te veoma privlačnih svojstava (aromatični i slatko nakiselog okusa). Dobro se čuvaju i ostaju svježi nekoliko dana poslije berbe.

Kupina – Thorafree
Vrlo popularna sorta kupine, koja ne sadrži bodlje na stabljikama. Rađa obilno krajem kolovoza. Plodovi su ugodnog, blagog okusa. Samooplodna je sorta. Može se saditi na svim položajima, a najpogodniji su osunčani. Osim za konzumaciju u svježem obliku, plodovi se mogu koristiti i za preradu.

Crna ribizla- Titania
Odlikuje se krupnim, tamnocrvenim bobicama okruglastog oblika, raspoređene u rastresitom grozdu sa 7-11 krupnih bobica, odličnog kvaliteta. Zbog intenzivnog i vrlo specifičnog okusa plodovi ribizla se koriste za jelo u svježem stanju, a naročito za proizvodnju sokova, marmelade.
Sorta redovito i dobro rađa. Može se uzgajati po sistemu grma, žive ograde i špalira.

Crvena ribizla- Rovada
Ima crvene bobice na izuzetno dugim grozdovima, kiselkasto – slatkog i osvježavajućeg okusa. Prinosi su visoki i dobrog kvaliteta. Cvjeta kasno u proljeće, pa izbjegava mrazove.

Brusnica Pilgrim
Plod je ovalan sa ljubičasto crvenom kožicom. Bobice su prekrivene jakom voštanom prevlakom. Okus je blago kiseo ali je jako aromatičan. Ne preporučuje se da se konzumiraju sirove, ali su jako pogodne za komercijalnu obradu. Plodnosi redovito u desetom mjesecu i imaju dug rok valjanosti.

Borovnica Patriot
Grm velikog i brzog rasta, uspravnih i snažnih izdanaka, sa malim ovalnim listovima koji u jesen postaju crveni. Plodovi su vrlo veliki, ovalni, s dobrim ukusom i aromom. Plodovi u kasnijoj berbi su znatno manji. Zahtjeva puno orezivanja. Sorta je otporna na mraz.

Borovnica Duke
Visokožbunasta sorta. Najpopularnija je sorta zbog visoke produktivnosti, ukusnih i pravilnih plodova. Kasno cvijeta. U visinu naraste do 1,5 m. Plodovi su srednje veličine, svijetlo plavih tonova. Preporučuje se saditi zajedno sa sortom Eliot zbog oprašivanja.

Borovnica Eliot
Kasna sorta borovnice. Rađa krajem srpnja/početkom kolovoza. Plodovi sporo dozrijevaju. Položaj za sadnju treba biti osunčan ili polu sjenovit. Preporučuje se saditi u kombinaciji s drugim sortama borovnice.

Sadnice bobičastog voća potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.(www.jabuka.tv)