Vrijeme je za sadnju badema – Jabuka.tv

Vrijeme je za sadnju badema

Badem (bajam ili mendula) predstavlja cijenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, minerale i aromatske tvari te vitamine. Badem se naziva i “kraljem sušnih predjela”, ali ipak, bez vode se ne može dobiti siguran i redovit urod, pa ga sadimo tamo gdje može dobiti bar nešto padalina tijekom godine.

Biljka badema je višegodišnje stablo koje naraste do između 4 i 9 metara, a u cvatnji je prepoznatljiva po svojim bijelo – ružičastim cvjetovima. Badem je poznat po svom snažnom korijenju koji kroz 15 godina života stabla može narasti do 7 metara radijalno od krošnje.

Kod sadnje badema važno je da se upotrebljavaju isključivo zdrave sadnice visoke klase. Savjetuje se da se sadnice postavljaju u pripremljeno tlo na razmaku od 6 x 4 metra. Vrijeme sadnje badema je ili u jesenskim ili u proljetnim mjesecima.

Bademu odgovaraju duboko drenirana pjeskovito-ilovasta ili ilovasta tla, koja su bogata humusom. Tla trebaju biti dovoljno rahla jer badem ima vrlo razvijen korijen, koji prodire i do 4 m dubine.

Sortiment badema je dosta šarolik ali se danas u uzgoju najčešće koriste tri sorte koje na području Hercegovine pokazuju najbolju kvalitetu:

Sve ostale informacije o sadnji i sortimentu badema potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)