Smanjiti PDV na hranu sa 17 na 10, a povećati na luksuz sa 17 na 27 %

Hoće li i BiH po ugledu na RH, predstojeće poskupljenje hrane ublažiti smanjenjem stope PDV-a, pitanje je na koje do završetka godišnjih odmora i početka rada entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH nitko jučer nije mogao dati odgovor.

Zamrzavanje cijena

U Ministarstvu trgovine FBiH takvu mjeru ne spominju, ali ministar Milorad Bahilj, koji je u posljednje vrijeme poznat po izjavi: “Štedite, nemojte jesti”, najavio je mogućnost da se cijene temeljnih namirnica kao što su brašno, kruh, ulje šećer, ne diraju, kad za nekoliko dana dođe do skoka cijena prehrane. U RS-u tamošnje ministarstvo razmišlja o istovjetnoj mjeri, ali još nema službenog izvješća kako će se vlasti u ovom bh. entitetu ponašati prema neumitnom povećanju cijena prehrane, uzrokovanih golemim sušama u čitavoj Europi. Zbog mogućnosti zabrane izvoza žitarica iz Srbije predsjednik kompanije “Boksit”, koja se bavi proizvodnjom hrane u Milićima Rajko Dukić, uputio je apel Vladi RS-a da na vrijeme ugovori nabavu žitarica za potrebe potrošača u RS-u. U FBiH Ministarstvo trgovine spominje kako bi iz robnih rezervi mogle biti plasirane određene količine pšenice, kako bi se ublažilo poskupljenje kruha, ali da je to najgora i najteža opcija. O smanjenju stope PDV-a na hranu nitko iz entitetskih vlada nije ništa špekulirao! Zabrinuti inertnošću vlasti oglasili su se iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT BiH) izražavajući spremnost da, kao socijalni partner, pomognu u odabiru prioriteta za rješavanje aktualnih problema, piše Večernji list.

Slijedi prijedlog sindikata

Tako je ponovno aktualiziran prošlomjesečni zahtjev za žuran razgovor socijalnih partnera, priopćeno je iz Sindikata PPDIVUT. Predsjednik sindikata Mehmed Avdagić za Večernjak kaže da su se oni i prije protivili uvođenju linearne stope PDV-a. “Nismo protiv PDV-a, jer znamo da se država od nečega mora servisirati, ali smo za manju stopu PDV-a na hranu, a veću na luksuz. Za luksuz 27 %, a za hranu 10 %, kaže Avdagić.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.