Smanjenje brzine sa 60 na 50 kilometara po satu neće zaustaviti nove tragedije

Vlada Županije Sarajevo, nakon pogibije mlade doktorice Azre Spahić, najavila je pooštravanje propisa za sudionike u prometu.

Smanjenje dozvoljene brzine u naseljenim mjestima i glavnim prometnicama, povećan broj angažiranih policijskih službenika, ali i vozila za evidentiranje prekršaje, te veće kazne za prometne prekršaje – neke su od novih odluka Vlade.

No hoće li zaista nove odluke, konkretnije, smanjenje brzine sa 60 km/h na 50 km/h ili sa 40 na 30, zaustaviti ubojice na cestama, uglavnom, odranije poznate policiji, iz Faktora su pitali nekadašnjeg ministra policije Županije Sarajevo Nermina Pećanca.

Ove mjere kada gledate, vidite da je najveća odgovornost na Vladi ŽS. Pola mjera je iz opisa njihovog posla?! Treba da rade svoj dio posla, a ne da prave od ovoga nešto što nije. Ovdje su se trebale naći hitnije mjere, a to je izlazak policije na teren dok se ne uspostave neke druge mjere koje se tiču nabavki.

Dok se to ne ispuni, policija mora što više biti prisutna na ulicama Sarajeva. Smanjenje brzine neće dati apsolutno nikakav rezultat. Ja sam protiv vožnje iz obijesti. To su teške povrede sigurnosti prometa, a to što će smanjiti brzinu nema apsolutno veze sa ovim o čemu govorimo, a to jeste sankcioniranje vožnje iz obijesti, kaže Pećanac.

Vlada Sarajevske županije najavila oduzimanje vozila prekršiteljima

Bilo bi dobro, ističe, da se postave kamere, jer, osim što su “dobre za kontrolu prometa, mogu pomoći u otkrivanju drugih kaznenih djela”.

U mnogim gradovima u svijetu to je odavno postavljeno, a kod nas je samo puno priče i čuđenja. Ne možete običnom građaninu zamjeriti kad se on čudi da se ovo događa, ali da se čude ljudi koji sjede u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, i pitaju se šta ovo, kako ovo?! Kao njima ništa nije jasno, a primaju plaću i za ovakve stvari da rješavaju, ističe Pećanac.

Dodaje da pitanje sigurnosti nije samo pitanje policije, koja “jeste prva na udaru, na prvoj liniji u borbi protiv svih vidova kriminala”.

Sigurnost obuhvaća sve segmente rada Vlade na svakoj razini. Svako ministarstvo ima jedan segment svog sudjelovanja u povećanju stupnja sigurnosti, ali nažalost to mnogi ne shvaćaju, mi smo sveli da je pitanje sigurnosti samo policija.

Sada ide i prepucavanje što se nisu oduzimala vozila, ne da sud ili da sud. To se sjedne pa razgovara. Ne možete čekati da se dogodi nešto ovako, pa onda prebacivati odgovornost. Vi treba da vidite šta vam je problem, i da taj problem rješavate sa predstavnicima drugih institucija. Kod nas je sve Facebook rješavanje problema.

Kad donosite neki zakon morate vidjeti kako se on provodi, ima li mana, šta treba poboljšati, kontrolu, nadzor za izvršenje takvih zakona, a kod nas toga apsolutno nema. Kod nas se reagira samo kada se nešto dogodi. Vlada itekako treba više da radi na povećanju stupnja sigurnosti. Ne možete samo čekati da se nešto dogodi i da onda reagirate. Najviše se čude oni koji su plaćeni da se ne čude, nego da rješavaju probleme,  poručio je Pećanac.

Marijela Hašimbegović, zastupnica DF-a u Skupštini Županije Sarajevo, smatra da je žalosno “što fokus sigurnosti građana postaje tema nakon tragedije i ubojstva naših sugrađana”, u ovom slučaju dr. Azre Spahić.

Ovo je tema koja se mora u kontinuitetu nadograđivati i koristiti sve dostupne alate koji nas vode do adekvatnih rješenja po pitanju sigurnosti i u ovom slučaju zaštite od onih koji sprovode prometno nasilje. Mjere i zaključke koje je donijela Vlada Županije Sarajevo po pitanju sigurnosti u prometu smatram da treba unaprijediti. Podržavam pojačan policijski nadzor nad svim frekventnim raskrsnicama, međutim zakon mora prepoznati oduzimanje motornih vozila od strane povratnika u činjenju prekršaja.

Također, pozdravljam namjere Ministarstva pravde i uprave da izvrše analizu kaznene politike. S tim u vezi upravo na sutrašnjoj 8. sjednici Skupštine Županije Sarajevo razmatramo materijal Izvršenje mjera sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilima čija pravna osnova je Zakon o izvršenju sankcija.

Nedopustiv je podatak koji govori zašto nije došlo do izvršenja mjera sankcije npr. smetnje prilikom uručenja poziva radi promjene adrese prebivališta, vozačka dozvola je izdana od strane organa u drugim državama i slično. Mora se raditi točna identifikacija problema i hitno reagirati u smislu izmjena i dopuna zakona koji će onima koji sprovode zakone omogućiti pravovremeno i adekvatno djelovanje. Također, nedopustivo je da procesi u tužilaštvu traju godinama što je poruka onima koji sprovode prometno nasilje, kaže Hašimbegović.

Mladoj doktorici iz Sarajeva život oduzeo pijani vozač bez vozačke dozvole

Sigurno je, ističe, da će projekat uspostave video nadzora na prometnicama  i adaptivnog upravljanja prometa pružiti doprinos u stvaranju sigurnosti i potrebno je ubrzati sve procese do okončanja ovog projekta.

Nisam sigurna da je mjera smanjenja brzine dobra mjera koja može utjecati na aktualna pitanja, neće zaustaviti nove tragedije, a može otvoriti druge probleme u prometu. Svakako je potrebno kontinuirano raditi na medijskoj kampanji radi sprječavanja nasilnog i neodgovornog ponašanja.

S tim u vezi pozivam Vladu Županije Sarajevo da kontinuirano izvještava javnost o svim novim mjerama i aktivnostima po pitanju sigurnosti građana. Kao zastupnica Skupštine Županije Sarajevo vrlo odgovorno ću participirati u svim daljim aktivnostima po pitanju unapređenja sigurnosti i zaštite naših građana, a sve u okviru svojih nadležnosti, zaključila je Hašimbegović.

(www.jabuka.tv | Foto: Zenicablog)

11 komentara

 • Naravno da neće. Kamo sreće da netko sposoban ima vlast. Zakoni istu od Jugoslavije a tehnologija značajno napredovala. Treba povećati kazne tako da oni što voze pijani i prebrzo to i osjete, spriječiti policajce da za 20 maraka sve oprosti. A ograničenja se mogu povećati na većini mjesta. Nitko nije izletio s ceste zato što je vozio 60 u zoni od 40.

  Kad je ograničenje 40 i jedan se toga pridržava, njega će prvom prilikom pretjecati tko god naiđe iza njega. Nek se postave normalna ograničenja da se smanji divljanje, jer onog koji vozi 100 nije briga je li ograničenje 50 ili 60.

  • U naseljima i naseljenim mjestima ima smisla smanjiti brzinu, a nenaseljena mjesta može se ići s povećanjem ograničenja brzine.

  • Mozda, tocno tako, slazem se.
   Prave ceste pa stave ogranicenje 40
   Moze li se ikako znati ime strucnjaka koji to odreduje?
   Je li ikada sam vozio po postavljenim propisima pa se zamislio??

 • Povećati patrolu i ugraditi kamere , ležeći policajci s vertikalnim svjetlosnim oznakama i kontrole alkohola obavezno.

 • Umjesto da hvatate ljude koji na na Žvatiću voze 65 na sat zaustavljajte pijane teenagere vikendom i maturante koji dolaze autom i izvode sr.nja. Možda i spasite poneku glavu.

  • Slažem se u potpunosti , baš blizu žvatića je u večernjim satima i po noći škripe i buka od nekih manijaka što manitaju po cesti. Ko zna možda pijani možda napušeni ili oboje ali svakako bez pameti. Da je imaju , imali bi obzira na žitelje što u ta doba već spavaju i poštedili bi ih te buke i škripe.

 • Alkohol, droga, mobiteli. Glavni uzrujavati svih zala. Ali kako stati tome u kraj kad su ti zasticeni tko titini medeni nekada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.