Smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH prioritetan projekt

Generalni tajnik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Jasmin Baković dijeli mišljenje s čelnicima krovne nogometne kuće u BiH kako je 2014. godina jedna od najuspješnijih u nogometnoj povijesti Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Agenciju FENA, Baković je istaknuo uspjehe svih nogometnih selekcija BiH, ali potcrtao je kako je ipak povijesno sudjelovanje seniorske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Brazilu najveći uspjeh koji je BiH zabilježila u proteklih dvadesetak godina.

– Godinu na izmaku ćemo pamtiti po povijesnom sudjelovanju seniorske reprezentacije u Brazilu. Na tom prvenstvu smo ostvarili i prvu pobjedu na jednom velikom natjecanju. Naravno, ostaje žal što nismo ostvarili bolji rezultat, ali takav je bio splet okolnosti. S druge strane, ne možemo zanemariti uspjehe juniorske i kadetske selekcije koje su se plasirale u drugi krug kvalifikacija za europsko prvenstvo. S natjecateljskog aspekta, to je rezultat koji nas čini sretnim i zadovoljnim, rekao je Baković.

U proteklom razdoblju u nogometnim krugovima u BiH bilo je dosta priče o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH, što bi značajno unaprijedilo ligu u kojoj trenutno nastupa 16 klubova. Baković smatra da je to aktivnost kojoj se Savez treba maksimalno posvetiti i u sljedećoj godini.

– Na projektu smanjenja broja klubova u Premijer ligi BiH započeli smo raditi u 2014. godini, a to je jedna od aktivnosti kojoj se trebamo posvetiti i u sljedećoj. Želimo unaprijediti Premijer ligu, započeli smo s određenim reformama sustava natjecanja i vjerujemo da u 2015. godini možemo ostvariti zacrtane ciljeve, objasnio je Baković.

Dodao je da podrška premijerligaških klubova u tom pogledu ne izostaje, te da je preostalo da se prijedlog o smanjenju broja klubova formira na razini Izvršnog odbora NS BiH, a zatim da se prijedlog proslijedi na Skupštinu i da to tijelo usvoji odluku o smanjenju broja sudionika elitnog klupskog natjecanja BiH.

Na konferenciji za medije u Trening centru Nogometnog saveza BiH u subotu službeno su predstavljeni novi izbornici svih nogometnih selekcija BiH. Baković je istaknuo kako se od njih, kao i od njihovih prethodnika, očekuju dobri rezultati i napredak.

– Naš cilj u kvalifikacijama za europsko prvenstvo u Francuskoj ostao je nepromijenjen, što znači da se od novog izbornika seniorske reprezentacije Mehmeda Baždarevića očekuje da ostvari plasman na to natjecanje. Kadeti i juniori imaju priliku prvi put se plasirati na europsko prvenstvo. U Savezu vjerujemo da jedna od te dvije reprezentacije može uspjeti u tome, jer se radi o izuzetno talentiranoj generaciji mladih igrača. Očekujemo malo više od mlade reprezentacije koja u proteklim kvalifikacijama za EP nije imala mnogo uspjeha. Nadamo se da će novi ciklus započeti dobro i bilježiti bolje rezultate, kazao je generalni tajnik NS BiH.

Dodao je da je Savez u godini na izmaku uspješno poslovao, te da je niz akcija i projekata uspješno priveden kraju.

– Pomagali smo klubovima u Premijer ligi na razvoju infrastrukture, trenutno vodimo akciju pomoći klubovima iz područja obuhvaćenim poplavljenim područjima, tako da smo osim sportskog aspekta našeg djelovanja pokazali i društvenu odgovornost, zaključio je Baković.

Pomoć klubovima iz poplavama ugroženih područja također je pristigla iz FIFA-e i UEFA-e, tako da ukupna sredstva za pomoć klubovima danas iznose oko dva milijuna maraka.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.