Slučaj Navalni: Kremlj ne želi kvariti odnose sa zapadom, NATO traži istragu

Kremlj je u srijedu objavio kako se nada da bolest oporbenog vođe Alekseja Navalnog neće naštetiti ruskim odnosima sa Zapadom, dok je NATO zatražio istragu o okolnostima bolesti oštrog kritičara predsjednika Vladimira Putina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi ruski čelnici rado saznali zašto se Navalni razbolio, a istodobno je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao na istragu o tom slučaju, ustvrdivši da su liječnički nalazi prema kojima su u tijelu Navalnog pronađene otrovne supstance kredibilni.

Nemamo razloga sumnjati u nalaze liječnika u bolnici i sada nam je potrebna transparentna istraga o tome što se dogodilo i tko je odgovoran za to što se dogodilo, rekao je Stoltenberg.

Navalni se nalazi u medicinski induciranoj komi u bolnici u Berlinu, kamo je prebačen u subotu, nakon što mu je u četvrtak pozlilo tijekom leta.

Njemačka klinika objavila je da prvi pregled upućuje na to da je otrovan, no ruski liječnici koji su ga liječili u bolnici u Sibiru s time se ne slažu.

Njemačka, SAD i druge zemlje pozvali su Rusiju da istraži okolnosti koje su dovele do njegove bolesti, ali glasnogovornik Kremlja Peskov rekao je novinarima da dijagnoza za sada nije sa sigurnošću postavljena.

Odgovarajući na pitanje o mogućem pogoršanju odnosa između Moskve i Zapada, Peskov je rekao: Naravno da ne bismo željeli da se to dogodi, to je prvo. Drugo, za to nema razloga.

Dan prije predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta rekao je da će parlamentarni odbor pokrenuti istragu kako bi se utvrdilo stoje li iza tog slučaja strane sile koje žele potaknuti napetosti s Rusijom.

Komentirajući tu teoriju, Peskov je rekao da bi, “kada bi trovanje bilo potvrđeno i supstanca o kojoj je riječ definitivno identificirana, tada bilo razloga razmotriti kome to koristi”.

Nismo ništa manje zainteresirani od bilo koga drugoga da saznamo što je dovelo do kome, dodao je.

Suradnici Navalnog smatraju da je naredbu za trovanje mogao dati samo predsjednik Vladimir Putin, kojemu Navalni smeta, ali Kremlj to odlučno odbacuje.

Njemački liječnici kazali su da je mogući uzrok trovanja inhibitor kolinesteraze, koji se koristi u nekim lijekovima. U tu kategoriju spada i otrov Novičok kojim je 2018. u Engleskoj otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripalj.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.