Slučaj “Aluminij”: Kako od kandidata za stečaj opet napraviti giganta?

Mostarski Aluminij uskoro će birati novog direktora.

Tko god da to bude, dakle aktualni v. d. Dražen Pandža ili netko drugi, čeka ga vrlo težak posao stabiliziranja poslovanja tvornice koja je nekad, a mnogi kažu da je i danas tako, bila žila kucavica Hercegovine.

Aluminij je posljednjih mjeseci prošle godine proživljavao vrhunac krize uzrokovane nagomilanim višegodišnjim problemima ponajviše s cijenom električne energije.

Kako vratiti dug?

U nizu razgovora s predstavnicima Vlade i Elektroprivrede HZ HB, Aluminij je dobio dodatno vrijeme za konsolidiranje poslovanja. U biti, tvornici je omogućena odgoda plaćanja električne energije na 120 dana, a u međuvremenu je urađen i neovisni pregled poslovanja i koncept restrukturiranja koji je samo dodatno potvrdio ono što javnost već zna. A to je da je “postojeće poslovanje Društva neefikasno i neprofitabilno te da Aluminij nije u mogućnosti vratiti dug vjerovnicima”.

U tom pregledu poslovanja navedeno je da je Aluminij u 2018. godini poslovao s negativnom bruto maržom, što znači da iz prodajnih cijena aluminija nije u mogućnosti pokriti ni proizvodne troškove. Uzevši u obzir dodatne troškove, takvo poslovanje je dovelo do više od 240 milijuna maraka kumulativnih gubitaka. U istoj analizi piše da “Društvo u postojećem poslovnom modelu nema mogućnost sanirati posljedice nagomilanih gubitaka niti uopće ima kapacitet vratiti postojeći dug vjerovnicima, kako financijskim (banke) tako i komercijalnim (dobavljači, zaposlenici)”, piše Dnevni list.

Analiza je pokazala da je Aluminij prezadužen, da nema kapacitet duga, te da iz tekućeg poslovanja ne može podmirivati obveze.

Kako je operativno poslovanje Aluminija negativno, Društvo nije u mogućnosti pravovremeno podmirivati preuzete obveze prema dobavljačima za potrebe proizvodnje.

Uzevši navedena obilježja rezultata poslovanja da obveze prelaze izvještajnu vrijednost imovine (gubitak iznad visine kapitala) te trenutne tržišne uvjete u kojima Društvo posluje (neodrživo visok trošak električne energije i ostalih ključnih sirovina čija opskrba nije osigurana na duži vremenski period), Aluminij zadovoljava uvjete za stečaj, piše između ostalog u neovisnom pregledu poslovanja Aluminija.

Predviđa se novi minus od 94 milijuna KM

Ono što je zabrinjavajuće jesu projekcije koje predviđaju da će do kraja 2020. nedostatak novčanih sredstava za financiranje operativnog poslovanja iznositi preko 94 milijuna maraka. Ukratko, ukoliko se vrlo brzo ne poduzmu radikalne mjere restrukturiranja, Aluminij će povećati minus za dodatnih 94 milijuna maraka, a možda i više. Analiza pokazuje da se dio tog minusa planira pokriti kroz odgodu plaćanja obveza za električnu energiju prema EPHZHB od 120 dana u iznosu od oko 50 milijuna maraka, no do kraja 2019. godine bit će potrebno osigurati dodatnih 28 milijuna maraka u gotovini.

Također, izgledno je da će povrh navedenih iznosa biti potrebna dodatna sredstva za provođenje sveobuhvatnih mjera operativnog restrukturiranja bez čije implementacije daljnji održivi nastavak poslovanja nije izgledan.

Jedan od zaključaka u neovisnom pregledu jeste i taj da je Aluminij u tako lošem financijskom i operativnom stanju da postojeći dionici (dobavljači, vjerovnici, vlasnici i lokalna zajednica) trebaju bez odgode donijeti stratešku odluku žele li podržati daljnje poslovanje Aluminija ili pokušati naplatiti dio svojih potraživanja kroz formalni proces stečaja.

Ukoliko dionici odluče podržati daljnje poslovanje Aluminija, samo provođenje financijskog restrukturiranja bez pronalaska strateškog investitora koji će dokapitalizirati Aluminij u novcu neće biti dovoljno da se izbjegne stečaj.

EPHZHB je, efektivno, zadnjih par godina u cijelosti financirao poslovanje Aluminija. U navedenom kontekstu, EPHZHB treba bez odgode odlučiti želi li postati strateški partner tj. vlasnik Društva, navedeno je u neovisnom pregledu poslovanja.

Iz navedenog je jasno da će čelni ljudi Aluminija biti suočeni možda i s nemogućom misijom spašavanja tvornice, a da bi uspjeli u tome bit će potrebno da svi uključeni u vlasničku strukturu i poslovanje mostarske tvornice dobro zasuču rukave i budu spremni za kompromise, ali i za radikalne poteze.

Postupak financijske konsolidacije

Društvo je pokrenulo postupak financijske konsolidacije u skladu sa zakonom o financijskoj konsolidaciji te je otvorilo novi zaštićeni račun u banci. Zakon o financijskoj konsolidaciji onemogućava vjerovnike u aktivaciji instrumenata prisilne naplate potraživanja u periodu trajanja financijske konsolidacije koja za Društvo vrijedi do srpnja 2019. godine.

Dugovi

Elektroprivreda HZHB je najveći vjerovnik koji financira cjelokupno poslovanje Društva i prema kome ukupan dug iznosi 205,2 milijuna maraka (uključujući financiranje kroz obrtni kapital). Društvo je u pregovorima s EPHZHB oko restrukturiranja duga (reprogram dijela dospjelog duga od oko 68 milijuna maraka na 15 godina i neformalni moratorij plaćanja na preostali dio dospjelog duga od oko 137 milijuna maraka) i plaćanja daljnjih isporuka el. energije (od I. mjeseca 2019. godine odgoda plaćanja 4 mjeseca).

Ukupan dug prema financijskim institucijama iznosi oko 41 milijun maraka. Dug također uključuje financiranje Društva kroz obrtni kapital, odnosno odgodu plaćanja obveza prema dobavljačima. Ukupan iznos tako generiranog duga iznosi preko 65 milijuna maraka.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Pravite kako god znate i umijete giganta od njega, ali NE mojim parama! Dosta vas je vise sveukupno, u ovoj drzavi samo se dodatni porez gleda naplatiti, bez ikakve koristi za drustvo, nista drugo.

  4
  3
 • Evo ga opet!Bez zezanja sad,ima li itko normalan i da zabrani uopce pusati o ovomu!?Da li vise ima svrhe s ovim se bakcati!?Pa od ovolikih gubitaka normalnom covjeku ze zacrni pred ocima,i htio ne htio mora reci idi sve u tri(3)p.m!ZATVORI A DIREKTORIMA PRODAJ VILE I UKRADENO,PLATI STRUJU KOLIKO MOZE. EP HZ HB. I KAAATANAC!FUUUJ

  2
  2
 • Odmaknut politiku iz aluminija bi značio njegov kraj ne sutra nego veceras, tako da ne pricajte gluposti. Ja sam uvjeren da se Aluminij uz malo političke volje može izvući i vratit u stare dane slave, ne samo to nego bit i jači nego što je bio u godinama koje nam dolaze jer je to ipak strateško poduzeće i simbol hercegovine.

  4
  1
 • Tako je.Aluminij je za nas sve.Koliko bi nas ostalo bez posla.Koliko obitelji bi otislo.Zato se Al. mora spasiti pod svaku cijenu.

 • Bože daj nam svima dovoljno mudrosti i pameti i svima onima koji odlučuju o sudbini Aluminija da naprave najbolji mogući potez u ovoj presudnoj godini ne samo za Aluminij nego za sve nas u Hercegovini jer tko god ima imalo u glavi zna koliko je ta tvornica bitna za nas hrvate u bih. Ne želim ni pomisliti šta bi se desilo da ona stane.

 • A na zalost Aluminij se vise ne moze spasiti. Veci su dugovi nego on uopce vrijedi. Al hajd neka su svi direktorcici napravili vile da imaju za mirovine. E bando bando sta sada. I elektroprivreda ce pasti uskoro. I onda katanac i svi put Njemacke

 • Aluminij radi godišnje 20-80 miliona gubitka, a isplaćuje 30-35 miliona za plaće i davanja, zar ne bi bilo jeftinije smanjiti plaće na 1000 KM poslati ljude doma i raditi oko 13 miliona gubitka godišnje dok se isti ne snađu. Sad će još zavaliti i EP HZHB pa će svejedno propasti. Toj firmi nema spasa ni da im nuliraju gubitke, jednostavno ulazi su im previše skupi, tj non stop rade sa gubitkom. Sada pričaju bajke o ljevaonici i nelegiranom aluminiju, pa na to neće imati ni marke premija. Zavaljuju nam namjerno EP HZHB da nam potpuno oslabe poziciju, umjesto da sami odsječemo trulu nogu i dođemo do zdravog, mi puštamo da se gangrena širi, pa nam uskoro svima neće biti spasa. Ekonomiju našeg kraja drže plaće koje isplaćuje EP HZHB, Eronet i Aluminij. Treba rezat dok nas nije sve pokopao, pa to nema nikakvog smisla, cijelo jedno desetljeće raditi sa 5-15% minusa, a kraj se ne nazire. Mi smo luđaci.

 • Akcija spašavanja Aluminija je u prevodu akcija uništavanja Hrvatskog naroda na ovim prostorima. Umjesto da sami otpišemo nespasivo, uz pomoć prijateljske SDA (sa figom u đepu) Aluminij se spašava sa novcem najzdravije firme pod HR upravom, koja nakon par mjeseci više sigurno neće biti zdrava. Aluminijum će na kraju ipak zatvoriti ali će prije toga dopustiti da isti u potpunosti isiše EP HZHB.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.