Slovenija odgodila priznanje Palestine

Planovi slovenske vlade da 4. lipnja prizna državu Palestinu odgođeni su zbog referendumskog prijedloga oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS).

Kako prenose slovenski mediji, Janez Janša, čelnik SDS-a, rekao je u ponedjeljak da je vladina odluka o priznanju Palestine već nanijela dugoročnu štetu Sloveniji “jer podržava terorističku organizaciju Hamas”, prenosi Anadolija.

Prema slovenskom zakonu samo Državni zbor (parlament) ima ovlasti da prizna nezavisnost država, a najnoviji potez znači da će priznanje biti odgođeno najmanje mjesec dana jer je poslovnikom propisano da zastupnici ne mogu razmatrati prijedlog referenduma 30 dana nakon podnošenja.

Procjenjuje se da prijedlog SDS-a vjerojatno neće imati podršku, s obzirom na snažnu većinsku koaliciju u Parlamentu.

Dužnosnici koalicije opisuju ovaj potez kao “neiskren”.

Ako netko ima iskrenu namjeru da se zalaže za mir, onda se mora zalagati i za rješenje s dvije države, izjavila je Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova dodajući: Kada vidimo da je više od 36.000 ljudi ubijeno u Gazi, kada vidimo kako bjesni krvoproliće i glad, ne mogu razumjeti kako slovensko društvo može prihvatiti da odugovlačimo.

Povijesni dan: Tri europske države priznale Palestinu

Vlada Slovenije je na sjednici 30. svibnja usvojila odluku da Državnom zboru predloži priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države, nakon čega je simbolično istaknuta palestinska zastava.

Premijer Robert Golob je izjavio da su odlučili priznati Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu u granicama predviđenim Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 1967. godine ili u granicama o kojima bi se uključene strane složile u budućem mirovnom sporazumu.

Ova odluka ima jednu poruku. Poruka objema stranama da želimo hitni prekid neprijateljstava i da želimo hitno oslobađanje talaca. Ovo priznanje nije usmjereno ni protiv koga pa ni protiv Izraela.

Ovo je poruka mira. Vjerujemo da je danas trenutak kada svi mi, cijeli svijet, moramo djelovati samo u jednom smjeru, u pravcu koji donosi trajni mir na Bliskom istoku, u pravcu rješenja s dvije države, poručio je tada Golob.

Zašto je fotografija ”Sve oči uprte u Rafah” postala viralna?

Vlada Slovenije je 9. svibnja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. lipnja.

Španjolska, Irska i Norveška su 28. svibnja službeno priznale palestinsku državu, što je korak naprijed prema dugogodišnjim palestinskim naporima nakon bijesa međunarodne zajednice zbog smrti civila i humanitarne krize u Pojasu Gaze usred izraelske ofenzive.

(www.jabuka.tv | Foto: Anadolija)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.