Slijedi revizija 6877 branitelja u FBiH

Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom.

Naime, Ustavni sud BiH ocijenio je kako je odredba čl. 18. d, st. 4. zakona neustavna i diskriminirajuća, javlja Večernji list BiH.

Riječ je o odredbi po kojoj pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe ne može ostvariti osoba s invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života, a kod koje je, u skladu s mišljenjem Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, utvrđena potreba za korištenjem tog prava te da to pravo može biti ostvareno po županijskom zakonu.

Federalna Vlada prihvatila je informaciju o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2017., koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, uredima MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu i objavljena na web-stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i ratnih invalida.

Revizorski timovi su u drugom tromjesečju 2017. godine postupak kontrole okončali u ukupno 3985 predmeta. Od toga se 258 odnosi na korisnike prava na osobnu invalidninu, 855 predmeta na obiteljsku invalidninu, 2747 su predmeti korisnika koji su ostvarili pravo na mirovinu pod povoljnijim uvjetima, a 125 su predmeti korisnika prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi dodijeljenoga najvišeg ratnog priznanja ili odlikovanja.

U idućem razdoblju će kontrolom biti obuhvaćeno 6877 predmeta. Kada je riječ o financijskim učincima, od 1. travnja do 30. lipnja 2017. su po osnovi osobne i obiteljske invalidnine isplaćene ukupno 70,460.328,24 KM, što je 2,497.171,77 KM manje od proračunom odobrene 72,957.500,01 KM.

Po osnovi prava na mjesečni novčani dodatak isplaćeno je ukupno 3,835.790,55 KM, dok je za te namjene u proračunu bilo odobreno 4,374.999,99 KM, što je ušteda veća od 539.000 KM. Na zahtjev JP Autoceste FBiH, a za potrebe izgradnje autoceste na koridoru Vc, Vlada je donijela odluku o hitnom stupanju u posjed izvlaštenih nekretnina prije pravomoćnosti odluke o eksproprijaciji koju je 25. svibnja 2017. donijela Služba geodetskih i imovinsko-pravnih poslova općine Čapljina.

Prema informaciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, koju je jučer usvojila Vlada FBiH, do 31. prosinca 2016. su na ime poticaja za zapošljavanje zaključena ukupno 2672 ugovora u vrijednosti od 25,875.358 KM. Zahvaljujući tim sredstvima, zaposlene su 3922 osobe.

Uredba o poticanju zapošljavanja stupila je na snagu 12. prosinca 2015. i ima za cilj subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale i osoba koje se same zapošljavaju.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo razvoja i poduzetništva, zatim financija, Federalni zavod za zapošljavanje, Poreznu upravu FBiH i Federalnu upravu za inspekcijske poslove nastaviti aktivnosti na realizaciji uredbe o poticanju zapošljavanja i kontrole njezine provedbe na terenu.


(www.jabuka.tv)

21 komentar

 • jebla vas revizija vise baba bi do sada uradila zna se koje nosijo pusku u rovu bijo KO JE UTEKO U NJEMACKU koje sredidivo i koji dokturi i zapovijednici sta je vise ili triba skiniti raljene i oboljeli i poginule DA IMAJU OVI STO SU UTEKLI I SREDILI

 • Reviziju uradite za zapošljavanja preko veze poput onih vaše djece (čitaj: djece političara) Okanite se sirotinje.

 • “Da je raj moguć, svjedoči nam 95. godina. Kad su nam mogi pritekli u pomoć. Od Mostara, preko Hercegovine, Zagreba itd. Među najsnažnijima. Među najvažnijim kotačima, bio je svjedočim to u ime provincije naš dragi Dragan Čović. Hvala ti Dragane za sve. Hvala ti prijatelju za sve. Hvala ti dobročinitelju za sve, kao i svim dobročiniteljima od 95. godine do jučerašnje večeri” – kazao je duboko-ulizivačkim riječima svoju zahvalu fra Ivan Ševo.

  • Za aninimno,ja se nadam da se provincijal fra Šteko ,kojeg iznimno poštujem ,ogradio od fra Ševe.Obični puk se nada ,da će se netko u ime provincije ispričati,jer narod se sablaznio na riječi “gospodina”fra Ševe.

 • Ja ne vidim u cemu je problem. Tko ima urednu dokumentaciju i tko nije lazni branitelj, invalid i sl., a da se ne lazemo ima ih u Širokom Brijegu sramotno i zalosno puno, znate vi jako dobro tko ste, nema se cega bojati. A ovima ostalima javno objavite imena da se zna tko su te gnjide i lopovi koji zive na teret svih nas, a nicim nisu zasluzili naknadu. I nek vrate pare.

 • mene iznenadjuju branitelji zašto oni ne izbace imena svih koji primaju mirovine a nisu rata ni vidili, nego su bili po njemačkoj, francuskoj , austriji i dr. Došli 2000 god. i sredili mirovine. Šta se bojite boriti za svoje. Vaš kruh dobiva neki kreten koji je uživao dok ste vi glave nosili u torbi i gledali hoćete li se živi vratiti kući ženi, djeci, majci, ocu…

  • A kako da ja znam tko je lažni branitelj, tko prima invalidninu na temelju lažnih kupljenih adezenjarskih nalaza jer nisam u partiji nikada bio i nisam niti danas. Ovo znaju samo institucije države u kojima rade samo probrani kradezeovi kadrovi i oni neće svoje cinkati, pogotovu ako se i oni nalaze na tim listama. S toga se zalažem za ukidanje invalidnine kao korumpirane partijske kategorije i uvođenja braniteljskog dodatka i to na temelju spiskova koji će se formirati kada se postroje ratne borbene postrojbe.

 • Reviziju obavi i nemoj više prjetiti s njom.Znate dobro kome ste dali lažne dokumente i sad ih samo obznanite,ali Vi to nećete uraditi.

 • Samo vi pišite jedan na drugoga to oni i hoće umjesto da tražite da se svima da adekvatna naknada za učešće u ratu. I djete tek rođeno u ratu je pretrpjelo traumu a kamoli branitelji a i svi ljudi bez primanja trebalo je je izdržati godine a saddoška starost i bolest.

 • mene samo zanima oce li na reviziju mehanicar strna ilija saravanja,koji je pretpio teske dusevne boli kod mene spayeru

 • Svi koji su bili u ratu trebaju dobivat naknadu a kako se zove to nikog ne briga ili invalidnina ili naknada, Kad je rat bio trebalo je strepit tko će se vrati živ , a kako je tek onima koji se nisu vratili.Okanite se više te invalidnine svima dajte zna se ko je bio u ratu pogotovo na prvoj liniji.

 • sta se sekirate nami zaboravljenim nema sta ukinuti kad nista nemamo a koje dobio 50000 hiljada maraka da mu i ukine koda je to malo para dobiti nizasto

 • Lažni sada imaju kvalitetniju i uredniju dokumentaciju nego pravi branitelji,imaju vezu,lovu i oni ostaju,teško poštenim i pravim braniteljima i invalidima…Ovi lažni su vođeni u gardiskim postrojbama,bili u njemačkoj,naši zapovjednici uziomali za njih place godinama i sada su oni regularni,jer ih ima u papirima kao da su bili tu…Treba sav ovaj lopovluk prekriti u državi sa nečim i onda trabunjaj o reviziji.Što je sa revizijom privatizacije,neplaćenim PDV-om,porezima gdje su milijarde pokradene.

 • napravi vise jebo vas hdz i sda to su ljihovi glasaci pravite vise DA SE OVA OMLADINA NE ISELI VISE daj te te lazne natrajte da vrate sto su uzimali godinama VIDILI BI PARA STA IMA A DOKTURE U CUZU I ZAPOVIJEDNIKE STO SU POTPISIVALI I PRAVILI PAPIRE

 • dajte reviziju privatiziranje firmi trošenju državnog novca zapošljavanu i drugim stvarima a okanite se sirotinje toliko pšrdonje pojedu za doručak

Komentiraj: