Škotska odbila neovisnost, ostaje u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva

Škotska je odbila neovisnost, pokazuju prvi rezultati referenduma održanog u četvrtak. Naime, nešto više od pola prebojanih glasova pokazuje da je 56 posto onih koji su protiv neovisnosti, dok je 44 posto glasača dalo glas za odvajanje iz britanskog krajevljstva.

Do sada su prebojani glasovi iz 29 od 32 distrikta. Izlaznost birača bila je 85 posto.

Britanski premijer David Cameron čestitao je u petak ujutro Alistairu Darlingu, čovjeku koji je predvodio kampanju protiv škotske nezavisnosti, dok djelimični rezultati pokazuju da su Škoti, jasnom razlikom u glasovima, odlučili ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Velika Britanija, koja je uoči referenduma obećala Škotskoj veće ovlasti, najavila je kako će već dan poslije referenduma – Glavne stranke u Westminsteru, konzervativci, laburisti i liberalni demokrati početi planirati prijenos ovlasti na Škotsku u području financija, poreza i socijalne politike.

London je obećao objaviti tzv. “command paper”, službeni dokument s prvim nacrtom prijedloga o kojima će onda u Škotskoj biti povedena javna rasprava.

Škotska je u Ujedinjeno kraljevstvo ušla 1707. Glasanje je kulminacija procesa koji je u početku, 1999. godine, doveo do dekoncentracije vlasti u vidu škotskog parlamenta.

Nakon što je secesionistička Škotska nacionalna stranka ostvarila uvjerljivu pobjedu na izborima 2011. godine, britanska i škotska vlada su se dogovorile da će Škotska pitati svoje građane žele li napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo.

(Bljesak.info)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.