Školski sindikati i Vlada Hrvatske postigli dogovor

Prosvjetni sindikati i Vlada Hrvatske nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak su postigli dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro te da od sutra kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je “u trokoraku”, kako je rekao hrvatski premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

U nedjelju navečer su pregovori sindikata s Vladom prekinuti, ali uz očekivanje da će se uskoro postići dogovor.

Jučerašnjim pregovorima prethodili su pregovori prošlog tjedna u petak koji su također nakon tri sata završili bez dogovora, a nakon što su objavljeni rezultati sindikalnog referenduma na kojem je 90 posto prosvjetnih radnika odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini, prenosi Hina.

Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.

Protiv te Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama.

Sindikati su tražili povećanje plaća za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je da novu Vladinu ponudu njegov sindikat neće dati na izjašnjavanje članovima jer su se oni izjasnili da neće pristati ni na kakvu drugu ponudu osim povećanja koeficijenata, već će o novoj ponudi odlučivati sindikalna tijela.

I šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da njegov sindikat ne treba provesti izjašnjavanje kako bi donio odluku. Sindikat Preporod odlučio je međutim,kako je rekao njegov čelnik Željko Stipić, provesti referendumsko izjašnjavanje o novoj ponudi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

(Fena)


8 komentara

 • Ajmo sad u strajk policajci,carinici,vatrogasci i medicinari!
  Ima para od potplacenih jadnika i njihovih poreza!
  Ovo vam je dokaz da se ucijenom sve moze!

  6
  6
  • Pored toga što si kivan na one koji hoće i mogu izvršiti promjene u ovim balkanskim okvirima, gdje su polupismeni likovi desetljećima određivali onima koji su ih puštali u školi kolike će im biti plaće, a na kraju sami pokupovali fakultete, magisterije i dokorate Tebi fali pravopisa. Dakle : nije UCIJENA nego UCJENA.

   8
   5
   • E hebi ga,nisam uciteljica pa mi se potkrao pravopis!
    A kad moze i Sprem pisati krećaju(kreću) i plača(plaća) a ima fakultet pa sto ne mogu i ja grijesiti?
    To ti je znak da je i pola ucitelja polupismeno!
    Nikakve oni promjene nece napraviti osim za svoje interese a to znaci da rade isto sto i ovi na vlasti!
    Nadalje nisam kivna sto se bore nego sto iskoristavaju djecu i platise poreza tj radni narod!
    Ti mora da si u prosvjeti ili je netko tvoj pa ti moj komentar smeta al jbg to ti je sloboda govora!

 • Može gospodin Plenković šta hoce već vas pustio da duljite sa štrajkom..Sad bi trebalo jednog po jednog štrajkaša polagano ćušnut

  1
  4
 • Dok ovakvi “primitivci” i “sirovine”, šalju ovakve komentare nema naprijed našoj Hercegovini. I pitate se zašto pametan svijet ode vani.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.