Škodin coupe koji nikada nije dobio šansu

Danas se proizvodi više od milijun vozila godišnje, a obitelj modela Škoda širi se iz godine u godinu. No iako je bilo pokušaja, Škoda nikad, otkako je Volkswagenovo vlasništvo, nije u ponudi imala coupe.

Doduše, 2002. godine napravila je takav koncept s kodnim imenom Tudor, ali on nikada nije zaživio u serijskoj proizvodnji. Škoda Tudor predstavljena je i na ženevskom salonu, a stilski je bila slična prvoj generaciji Superba, koji je plasiran godinu priije.

Elegantan dizajn nije prošao nezapaženo kod ljubitelja automobila, a čak je privukao i lopove. Nakon Ženeve, koncept Škode Tudor bio je izložen na jednom eventu u Indiji, nakon čega je automobil nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Nakon višemjesečne istrage indijske policije, napokon je pronađen na jednoj željezničkoj stanici u Indiji, a danas je izložen u Škodinu muzeju u Češkoj.

Koncept je dobio ime po Škodi 1101 Tudor iz 1948. godine, a nastao je prem želji tadašnjega Škodina šefa razvojnog odjela, koji je postavio izazov svojim dizajnerima. Škodinu gamu tada su (2002. godine) činila samo tri modela: Fabia, Octavia i Superb.

U izradi novoga koncepta uvelike je korišten postojeći dizajn Superba, a na Tudoru su se prvi put pojavila neka stilska rješenja koja su poslije primijenjena na nekim Škodinim serijskim modelima. Jedno od tih rješenja su i stop-svjetla u obliku slova C, piše Autostart.

Unutrašnjost obložena kvalitetnim materijalima odisala je luksuzom. Bili su tu i detalji načinjeni iz brušena aluminija, tri zaslona…

Ispod poklopca bio je 2,8-litreni šesterocilindrični motor sa 193 konja, koji je u tome razdoblju ugrađivan u najjaču verziju Superba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.