SKB Mostar: Registriran prvi slučaj ospica, roditelji se pozivaju da cijepe djecu

Prvi slučaj oboljenja od ospica na području Hercegovačko-neretvanske županije zabilježen je kod jednoga dječaka iz Čitluka, potvrdili su u četvrtak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru.

Kako je za Fenu kazao prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ovo je prvi slučaj ospica koji je došao u kliniku, a u HNŽ su od početka godine zabilježena dva slučaja ospica koja nisu evidentirana u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

U srijedu je u našoj klinici pregledan dječak iz Čitluka koji je došao u pratnji roditelja zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa. Dječak nije cijepljen, a kliničkim pregledom je ustanovljeno da se najvjerojatnije radi o svježoj infekciji virusom ospica, kazao je prof. dr. sc. Arapović.

Ovaj nasumični slučaj odmah je prijavljen nadležnoj epidemiološkoj službi, a dječak je stabilan te se liječi u kućnim (izoliranim) uvjetima prema naputku infektologa, objasnio je Arapović.

Predavanje u Širokom Brijegu: Zabrinjavajuće stanje procijepljenosti, u ŽZH manje od 50 %

Napomenuo je kako nema mjesta panici unatoč tome što je procjepljenosti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) u HNK, nažalost, jako niska.

Moramo biti svjesni te činjenice i očekivati kako bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine, ocijenio je Arapović te pozvao roditelje da cijepe djecu.

Dodao je kako je bolest jako zarazna i da jedna zaražena osoba može zaraziti do 15 neimunih osoba.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.