Predavanje u Širokom Brijegu: Zabrinjavajuće stanje procijepljenosti, u ŽZH manje od 50 %

U petak u 19 sati u kinu Borak u Širokom Brijegu održano je predavanje o važnosti cijepljenja. Tribinu je organizirao Dom zdravlja Široki Brijeg, njome je moderirao prof. dr. sc. Ivan Vasilj, epidemiolog, a gosti predavači bili su prof. dr. sc. Jurica Arapović, spec. infektolog SKB Mostar, dr. sc. Borko Rajič, spec. pedijatrije SKB Mostar i don Ante Komadina, moralist.

Tribina je organizirana zbog negativnoga trenda pada procijepljenosti i skepse koja je zavladala među stanovništvom naših krajeva, a koja je odraz takvih kretanja u široj regiji.

U ŽZH ni svako drugo dijete nije adekvatno cijepljeno

Unatoč relativno slabom odazivu Širokobriježana, koji je vjerojatno djelomično uvjetovan većim brojem događaja koji su se u Širokom Brijegu odvijali u isto vrijeme, predavači su u svojim predavanjima iznijeli činjenice i statističke podatke o važnosti cijepljenja, kao i o postotku procijepljenosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj i u Širokom Brijegu, koji su potaknuli zanimljivu raspravu po završetku njihovih izlaganja.

Jurica Arapović u svojemu je izlaganju  na temu “Javnozdravstveni značaj cijepljenja” ukazao na statistički pokazane dobrobiti i koristi cijepljenja, kao i rizike koje necijepljenje nosi na društvo u kojemu se necijepljeni pojedinac kreće i živi. Istaknuo je da je u Županiji Zapadnohercegovačkoj procijepljenost do sredine 2017. godine bila manja od 50 %, što znači da ni svako drugo dijete nije adekvatno procijepljeno.

Jurica Arapović smatra da su u cijepljenju u BiH sve karike zakazale

U izjavi za portal Jabuka.tv Arapović je naglasio da se u cijeloj BiH posljednjih nekoliko godina bilježi negativan trend procijepljenosti pučanstva u državi.

To stvara zabrinutost nas zdravstvenih djelatnika za zdravlje djece i odraslih te bojazan od eventualnoga izbijanja epidemija, rekao je Arapović, dodajući da u Srbiji trenutno vlada velika epidemija ospica, odnosno morbila, s preko 5.000 oboljelih i 15 smrtnih ishoda, što je izuzetno veliki teret zdravstvenoga sustava i problem koji pobuđuje brigu i za BiH, u kojoj stanovništvo ima sumnje u cjelokupni sustav ove države.

Skeptičnost i pad procijepljenosti naročito se javljaju posljednjih nekoliko godina, a glavni uzroci su loša informiranost, ali i mi zdravstveni djelatnici snosimo dio odgovornosti jer ne promoviramo dovoljno važnost, uloge i dobrobiti cijepljenja, dodao je Arapović za portal Jabuka.tv.

Zakonska odgovornost i ilegalni cijepni program

Arapović je u izjavi za naš portal dodao i da je cijepljenje obvezno i da je zakonski regulirano, ali i da je činjenica da oni koji adekvatno ne cijepe svoju djecu ne snose nikakvu odgovornost.

Sve karike su zakazale, od državnih institucija i ministarstava, zavoda za javna zdravstva, preko zdravstvenih ustanova i pedijatara pa sve do roditelja, rekao je Arapović, dodajući da je trenutna situacija ilegalni cijepni program, što znači da se zakonska obveza cijepljenja ne poštuje i ne provodi.

U ŽZH nije cijepljeno ni svako drugo dijete

Predviđene kazne za roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djecu su od 100 do 2.000 KM, što su novčane kazne, koje kasnije mogu postati i kazne druge prirode.

Kao glavne razloge loše procijepljenosti Arapović je istaknuo neznanje i neinformiranost roditelja, kao i loše funkcioniranje sustava jer bi svako dijete pri upisu u školu moralo biti cijepljeno, a očito je da nije.

Cijepite svoju djecu

Jurica Arapović izlaganje je zaključio tvrdnjom da je cijepljenje mjera kojom roditelj djetetu omogućuju i osigurava da bude spokojno.

Za mene je cijepljenje jedna od najvećih medicinskih intervencija u povijesti čovječanstva, intervencija koja je spasila bezbroj života, rekao je Arapović.

Borko Rajič u predavanju pod naslovom “Dileme pedijatra prilikom cijepljenja” je slikovito istaknuo da je dovoljan razlog za cijepljenje reći da je Jelena Karleuša protiv cijepljenja.

Nije pitanje treba li cijepiti djecu, pravo pitanje je kada cijepiti djecurekao je Rajič, dodajući da je početak misli protivnika cijepljenja i pedijatara koji skrbe o djetetu isti – da dijete bude sigurno.

Rajič je u predavanju argumentirao mnoštvo razloga i statističkih pokazatelja koji potvrđuju da je cijepljenje izuzetno korisno i da štiti stanovništvo od izbijanja epidemija. Usto je razložio da svako cjepivo prolazi stroge kontrolne mehanizme za provjeru kvalitete, dodajući da cjepiva u BiH ne zaostaju za bilo kojim cjepivom koje se koristi u drugim državama.

“Pravo pitanje je kada cijepiti djecu”, smatra dr. Borko Rajič

Rajič je, međutim, dodao da cjepiva imaju indikacije i kontraindikacije te da se ne mogu primiti bilo kad, ali da su cjepiva svejedno izuzetno bitna.

U nas je cijepljenje obvezno i u Županiji Zapadnohercegovačkoj procijepljenost je manja od 50 %, a u nekim zemljama, primjerice u SAD-u, cijepljenje je opcija, ali je procijepljenost svejedno preko 90 %, naglasio je Rajič.

Smješteni na bačvi baruta

Zbog loše procijepljenosti i proširenih dezinformacija te skepse koja je zavladala među stanovništvom i roditeljima u BiH, zdravstvena je zajednica zabrinuta.

Sve statistike i stanje na terenu pokazuju nam da smo se udobno smjestili na bačvi baruta i samo treba čekati izbijanje epidemije, koja nam prijeti ako se ovakvo stanje nastavi, zaključio je Rajič u izlaganju.

Rajič je naglasio da nam prijeti izbijanje epidemije

Moralist don Ante Komadina iznio je neke stavove Crkve i etička gledišta na cijepljenje, za koje je istaknuo da ga smatra izuzetno korisnim i potrebnim, ali da to ne isključuje mogućnost malverzacija.

Stručnost i znanje ne isključuju zlo te i cijepljenje može pogoditi zlo, odnosno mogu se neke stvari zloupotrijebiti. Međutim, cijepljenje poziva na odgovornost i podrazumijeva obavezu i prema društvu koja se može sažeti tvrdnjom: “Granica moje osobne slobode je sloboda drugoga“, odnosno točka u kojoj svojim odlukama počinjem ugrožavati drugu osobu i svoga bližnjega“, rekao je Komadina.

Po završetku izlaganja predavača uslijedila su pitanja iz publike i odgovori struke, a rasprava je potrajala oko sat vremena.

(www.jabuka.tv)

 


34 komentara

 • Ovi nazovi informirani roditelji koji su pročitali 6 članaka na internetu i sad seru sa argumentima da cijepljenje uzrokuje autizam će ugroziti život svima ostalima. Obvezno zakonom odrediti novčane i zatvorske kazne za necijepljenje.

  24
  11
 • Tako je i obavezno i im oduzeti djecu. To nisu majke koje su držale mrtvu djecu na rukama,hodale po privatnim bolnicama, to su nemoralne antivakcinalne glupače. One su najveće zlo ovog društva zbog njih svi iseljavaju. Hvala vam cijenjeni znanstvenici predavači, čija su djela i istraživanja o vakcinama objavljena u vodećim svjetskim časopisima,kao plod vašeg dugogodišnjeg iskustva u medicini. Samo vam je psihijatar nedostajao. Hvala vam na vašim slajdovima i činjenicama koliko su vakcine u BiH sigurne, provjerene, testirane. Hvala vam što imate savjest i stalo vam je do naše djece. Opet ponavljam tih devet neiformiranih roditelja što je bilo na predavanju treba objesiti na sred Širokog, da i ovih 50%drugih nemoralnih majki koje ne cijepe svoju djecu nauči lekciju. Kako je istaknuto na skupu ako ne umreš od vakcine hoćeš od nečeg drugog.Ne bojte se. Čim njih pedijatri prijave i kazne stignu nema im druge zatvor, pod noge ih.

  6
  9
 • Ti nacitane mame koje znaju bolje od doktora sve o cjepljenju , zasto se nisu jucer pojavile na predavanju pa i doktorima pojasnile sve o cjepljenju.

  15
  8
 • Bravo za dr. Vasilja.
  Obmanjujete javnost, roditelje i zdravstvene djelatnike. Dajete pausalne i neutemeljene informacije. Za cjepljenje se trebate obraditi u Zavod za javno zdravstvo koji raspolaze s podacima o cijepljenju i procijepljenosti. Nikakav dr. Vasilj ni svete haljine. Vasilj osim sto pljacka studente koji nista ne nauce na zdravstvenom studiju neka se kani imunizacije.
  Hvala

  8
  5
 • Ma čudo ovi znanstvenici sinoć ponavljam, to je prosvjetljenje. Ma pred prisutnima utvrđivalu količinu žive u vakcinama i mjerili. Nema je!!!? A ti studenti zdravstvenih studija koje su pozvali da čuju nešto “novo” bolje bi bilo da su upitali ravnatelja zašto u Domu zdravlja ne obavljaju praksu nego im samo napišu potvrdu da su obavili. Četvrtu i petu godinu plate po 3200km i u tih pet godina krive se jadni studenti dana prakse nemaju. Ali su obavezno imali predavanje kako je cijepljenje štetno i kako će se roditelji kažnjavati. I sutra će diplomirani sanitarni inspektori držati neinformiranim nemoralnim majkama predavanja o bolestima. Ili još bolje testirati sadržaj vakcina.

  5
  3
 • Skup idiota koji trabunjaju bez veze.Sve OK ali ako doktor prije MMR vakcine da pitvrdu roditeljima da snosi posljedice i odgovara ako dođe do autizma.Činjenica je ne da neće nego se još prave mutavi kad di toga dođe.A dolazi sve češće jer samo u Širokom osobno znam da sada ima 30 osoba autizam.I što sada,nikome ništa.Još ismijavaju roditelje kad tvrde da se to dogodi iza te vakcine.Toliko o moralu a i stručnosti ovih diletanata.Sve bi dali za šaku novca iako znaju da to što pričaju nije niti provjereno a niti točno.Nego netko ih poslao i napredovaće gospoda..

  11
  6
  • Da si bio na tribini sinoc jos bi jednom cuo da nema povezanosti izmedju cjepiva i autizma.
   Autizam je u strasnom porastu no vakcina nema veze s autizmom Potvrdjeno na osnovu desetine studija objavljenih u znanstvenim casopisima a ne na portalima. Znaci, nema razlike u pojavnosti autizma u cijepljene i necijepljene djece. Zato trazi informacije o autizmu u znanstvenim clancima i od strucnjaka a ne od raznih prepametnih cajki, frizerki, konobarica ili

   9
   7
   • Pa glupane samo kažem neka potpišu da snose odgovornost ako dođe do autizma.Čuo bi veliš da cjepivo ne izaziva autizam?A znaju li oni šta ga izaziva sa sigurnošću..Ne znaju!Ali cjeppivo kao nije..Pametnom dosta.

    8
    6
 • Svi su cijepili i bili moralni nisu samo njih dvojica.Ali ne daj Bože da ih je snašlo kao što je druge nakon tih cijepljenja. Zato poštovana doktorice niste samo vi pametni i moralni roditelji. Ova izjava čak govori obratno. Vi se toliko umiljavate jedni drugima, tko bi rekao da znate doktor protiv doktora i tužbu podignuti za nesavjesno postupanje s pacijentima. Svašta ima.

  5
  3
 • Ne treba nekima vise ici kod doktora.
  Imaju internet i informacije i nitko im se ne suprostavlja s interneta.
  Samo izvolite i lijecite i cijepite djecu internetski informirani roditelji.
  Nemojte ici doktoru i kad vas odrasle nesti boli jer i tu doktori takoder neznaju nista
  U kojem mi vremenu zivimo???

  8
  5
 • Vi pojedini mladi doktori u Domu zdravlja ste toliko arogantni i ne poštujete zakon i prava pacijenata, ponašanje prema pacijentima, plaćate li vi nas ili mi vas? Ali tu su zato tužbe i disciplinske mjere koje će nadam se malo vas opomenuti pred gubitak radnog mjesta. Vaši pacijenti su posljedice vakcina osjetili na vlastitoj djeci. A ne pročitali na internetu. I to sve piše u kartonima djece. Vi mislite da samo vi imate fakultet. Trudnice vam plačući izlaze iz ginekoloških ordinacija, jer vi mlade doktorice sve znate…. Ali evo pratit ćemo ponašanje nakon izrečene disciplinske mjere. Na vašu žalost više saznamo od doktora na internetu nego od vas. Jer teško vas je uhvatiti dobre volje, da ne govorim da pojma nemate o stvarima koje spašavaju život naše djece. Pljujete kolege doktore. Dođu li vam ikada u san sva ta nedužna mala bića koja uništavate i za kojom majke krikove lome tuge i bola. I vi imate bolesnu djecu malo se za pitajte nemojte ismijavati druge.

  10
  2
 • Steta..koja steta sto cijepljenje nije prekinuto na generaciji danasnjih roditelja ciji je mentalni sklop daleko nizi od mogucnosti funkcioniranja autisticnog djeteta koje bi sigurno znalo donijeti zdraviju logiku za svoje potomstvo!Na zalost ‘ostali ste zivi i zdravi’ jer ste cijepljeni!Na veliku zalost vase djece jer vjerojatno danas ne biste bili u mogucnosti da ugrozite svoju djecu necijepljenjem i ostalo pucanstvo!Sad ste u poziciji da snosite posljedice svojih odluka!Cekajte i gledajte..priroda ne prasta..ona uzima kad hoce i koliko hoce. .kao sto su nase bake znale reci ‘bog dao..bog uzeo!Na zalost sami ste odlucili sa vam dodju takva vremena!Sretno!

  9
  3
 • Interesantno je to što neki sumnjaju u vakcine a ne sumnjaju u naprimjer antibiotike ili plombe za zube.Mi kao da smo na pinaci pa ovo oću ovo neću.Svatko bi trebao imati pravo izbora pa tako i neke vjerske skupine odbijaju primiti tuđu krv naprimjer.Ne cijepite ako nećete ali to potpišite i snosite odgovornost za svoj izbor.Možete ako hoćete odbiti kompletnu zdravstvenu zaštitu ako hoćete od popravljanja zubi pa nadalje.A što se zakonskih obaveza tiče kad se ovdje zakon poštivao.U svakoj diskoteci naći ćete maloljetnike,djeci se toči alkohol na sve strane.Tko je odgovoran i roditelji i sustav totalno zaribana zemlja,moral i odgoj,čast izuzecima.

  5
  1
 • Ma koju zdravu odluku,šta da ljudi potpišu? Tko je potpisao majkama čijih je 15 beba umrlo u mostarskoj bolnici od bolničke bakterije? Jesu li one krive i za to? Tko je od liječnika izišao pred njih? Tko je potpisao da je Soldo zaprimljem na hitnu i u bolnicu zbog zadobivenih ozljeda uslijed premlaćivanja? Nego obratno bebe su umrle jer ih majke nisu dobro čuvale u bolnici, Soldo je sam sebe izmlatio, a autistična djeca s kojom se vi izrugivate su pametnija od svojih roditelja sram vas bilo!!!Najveća sreća vam je što je toliko bolesnih djevojaka i neplodnih parova da uskoro neće biti potomstva i nećete imati koga cijepiti. Ni krava više plodnih nema uništili ste ih vi veterinari s umjetnim oplodnjama. A buduće generacije i ove sada vakcinama.

  4
  4
 • U Srbiji je javno objavljena lista doktora i iznosi koje su primali od Glaxo Smith Kleina i ostalih kompanija za promicanje cjepiva. Ali toga kod nas sto posto nema!!!Neka ravnatelji bolnica i domova zdravlja potpišu roditeljima i javnosti da toga bena jer to je zakonom zabranjenio pa im je savjest mirna!!!

  1
  2
 • NE PISITE GLUPOSTI TREBA DJECU CIJEPITI A STO SE TICE VELIKE POJAVE AUTIZMA KOD MALE DJECE TO JE ZBOG TOGA STO SE MLADI DROGIRAJU RAZNIM DROGAMA I OPIJATIMA I STO LOCU KAO DIVLJI PRASCI. TOGA JE PRIJE JAKO MALO BILO PA SKORO DA I NIJE BILO AUTIZMA. POSEBNO SE MLADE CURE JAKO RASKALASENO RAZULARENO PONASAJU A DA NE GOVORIM KADA SE NAPIJU TE CURE. PA ONDA KUKAJU KADA RODE BOLESNO DIJETE. CURE SRAM VAS BILO.

  7
  5
  • Ti si jebeni kreten koji kaki ko konj..Autizam nema nikakve veze s tim što si izasrao. Ljudi imaju takvu djecu a da u životu nisu okusili kap alkohola i nisu zapalili cigaru nikada a da o drogi ne govorim.Vrijeđaš konju jedan sve oko sebe i bogohuliš.Nemoj mislit da se tebi ili nekome tvome to neće dogodit i to vrlo brzo.Sram te bilo.

 • Hahaha, svaka cast za komentar.Pa Karleusa im uzor u svemu, kako u ponasanju tako i u cjepljenu.Sto se tice neplodnosti koliko je spirala ugradjeno, koliko kontraceptivnih tableta prodano, koliko je mladih na apaurinima, koliko je mladih na alkoholu na drogama i ocekuju da ce biti plodnih.Cure mlade na hitnu dolaze oduzete od alkohola i one ce sutra kao biti plodne, ako i budu kakav li ce to biti odgoj djece.Cast izuzecima, ima divnih roditelja, ali sve je manje takvih. Dr Arapovic se zalaze za cjepljenje jer covjek zna sta prica i o cemu prica. I nadje se par mama koje jedino sto znaju je gdje je koja frizerka ili kozmeticarka u gradu i prave se pametne. Dok su one sjedile i ispijale kavu za kavom, dr Arapovic je puno postigao u medicini.

  6
  2
  • A tko si ti da blatiš roditelje i djecu nam ,ma da si najbolji doktor i čovjek na svjetu,NEMAŠ PRAVO PONIŽAVATI NIKOGA A POGOTOVO BOLESNE LJUDE BEZ RAZLIKE,I KOJI NEMAJU DJECU NE UZIMAJ U USTA.
   Takvom čovjeku dati diplomu doktora je promašaj i pitaš se što pojedine ljudi zaobilaze!?

   1
   2
   • Ako je promašaj, zašto ga sad zovu kad su se pojavile ospice? Istina je da puno cura koristi kontracepcijske tablete koje narušavaju hormonalni balans, puno je plastike, silikona, pesticida koji imitiraju hormone i tako narušavaju ravnotežu. Alkohola i narkotika je napretek koji uništavaju fizičko zdravlje,a duševno zdravlje i obitelj kao jezgru postojanja ovog naroda tu su kladionice, za sve drugo trebate mastercard

  • Kako ti znaš da cure dolaze pijane u Hitnu?
   Ako si doktor ili sestra ili vozač nije to lijepo ispričati a i zabranjeno vam je .

 • Drage širokobriješke majke dragi roditelji bolesne djece s epilepsijom, autizmom, alergijama, celijaklijom,tumorima, leukemijom, dijabetesom, dragi parovi koji ste neplodni, svi ste vi kurve i narkomani!!!Potpisuju doktori u gornjim komentarima. Svaka riječ je suvišna!!!

 • A tko si ti da blatiš roditelje i djecu nam ,ma da si najbolji doktor i čovjek na svjetu,NEMAŠ PRAVO PONIŽAVATI NIKOGA A POGOTOVO BOLESNE LJUDE BEZ RAZLIKE,I KOJI NEMAJU DJECU NE UZIMAJ U USTA.
  Takvom čovjeku dati diplomu doktora je promašaj i pitaš se što pojedine ljudi zaobilaze!?

 • Moja djeca su imala reakciju na vjepivo DiTePer, a sa posljedicama se jos uvijek borimo. Tko snosi odgovornost i tko placa kaznu za to? Rekli su mi da su nuspojave iznimno rijetke, sto nije istina. Zasto se nuspojave ne prijavljuju, pa s toga imamo lazne podatke koje nam podastirete?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.