SKB Mostar: Nije zabilježen niti jedan slučaj postporođajne depresije

”Rijetki su slučajevi postpartalnih depresija liječenih na Klinici za psihijatriju u SKB Mostar. Protekle godine nije zabilježen niti jedan slučaj, što ne znači da pacijentice sa simptomima postpartalne depresije nisu zatražile pomoć u Centrima za mentalno zdravlje ili kod obiteljskog liječnika”, rekla je neuropsihijatrica Katica Nikolić iz Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice za Moja.ba.

Liječnica Nikolić je rekla kako se postporođajne depresije javljaju u vremenskom razdoblju od prvih 4-8 tjedana nakon poroda ,a mogu potrajati od nekoliko mjeseci pa do godinu dana. Zahvaćaju od 12-do 16 posto porođenih žena. Nikolić kaže kako uzrok ove vrste nije sasvim jasan.

”Vjeruje se da se radi o hormonalnim promjenama poslije porođaja kao i socijalnim i psihološkim čimbenicima”, dodaje liječnica.

Rizični faktori koji bi mogli utjecati na dobivanje ove bolesti su prijašnje promjene raspoloženja, depresije, anksioznosti , baby blues , teško nošenje sa problemima, nedostatak emocionalne potpore od obitelji, partnera ili socijalnog okruženja.

Liječnica Nikolić je navela više simptoma ove bolesti, piše Moja.ba.

”Simptomi su osjećaj bespomoćnosti, beznadnosti, nedostatak motivacije, energije, samopoštovanja, razdražljivost, plačljivost, nedostatak privrženosti bebi, poremećaj spavanja i hranjenja. Javlja se osjećaj umora i krivnje zbog stanja u kojem se pacijentice nalaze , jer misle da trebaju biti sretne i vesele”, objašnjava liječnica Nikolić.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.