Sjeverna Makedonija službeno postala 30. članica NATO-a

Sjeverna Makedonija pridružila se NATO-u u petak, postavši 30. članicom Saveza nakon dugotrajnog postupka tijekom kojeg je morala promijeniti ime države.

Republika Sjeverna Makedonija službeno je nova, 30. članica NATO-a, priopćila je vlada u Skoplju.

Ispunili smo generacijski san.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Sjeverna Makedonija sada dio NATO-ove obitelji, obitelji koju čini trideset država i gotovo milijarda ljudi. Obitelj koja se temelji na uvjerenju da smo svi zajedno jači i sigurniji bez obzira na izazove s kojima smo suočeni.

Ranije u petak Sjeverna Makedonija je položila instrument potvrde Sjevernoatlantskog ugovora pri State Departmentu u Washingtonu – posljednji formalni korak za pridruživanje Savezu.

Današnji ulazak Sjeverne Makedonije u članstvo NATO-a predstavlja kulminaciju višegodišnjih napora vlade i naroda Sjeverne Makedonije, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Njezino članstvo pridonijet će većoj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, sigurnosti i stabilnosti diljem regije te pokazati drugim zemljama da su vrata NATO-a otvorena, dodao je.

Prošle godine Sjeverna Makedonija je promijenila ime kako bi riješila dugotrajni spor s Grčkom, uvjet koji je Atena postavila Skoplju za ulazak u članstvo NATO-a i EU-a.

Čekali smo ovaj dan gotovo 30 godina, napisala je na Twitteru ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.