Sjeverna Amerike se ledi, sjever Europe još čeka zimu

Sjedinjene Američke Države se smrzavaju u valu hladnoće, dok Sjeverna Europa bilježi iznimno blage temperature koje narušavaju faunu i floru.

Prosinac 2013. je bio jedan od najblažih u posljednjih 100 godina u nordijskim zemalja Europe, prema mjesnim meteorolozima, uz temperature više za 4 do 5 stupnjeva od uobičajenih sezonskih u Norveškoj i Finskoj, prenosi Hina.

Oslo je zabilježio najtopliji Božić od prvih bilježenja temperatura 1937., dok je u Helsinkiju i u južnoj polovici Finske, drugi dio prosinca bio najumjereniji u posljednjih 30 godina. U Danskoj je 24. prosinca zabilježeno 11,6 stupnjeva Celzija.

Nova godina 2014. je počela neuobičajeno i pločnici skandinavskih gradova i dalje nisu prekriveni ledom ni snijegom. Švedski dnevni list Dagen Nyhether je fotografirao cvijet trešnje u središtu Stockholmu, gdje su se još zadržale ptice selice koje su uobičajeno u ovo doba godine južnije.

Švedski meteorološki institut navodi da je na sjever stigla zima, dok se prema meteorološkim definicijama na jugu još zadržala jesen.

Na zapadnoj obali Norveške mjesni list Sunmoereposten je objavio fotografije čitatelja koji su poslali snimke šafrana, tratinčica i maslačaka.

Blage temperature su učinak iste depresije koja je hladnoćom zarobila najveći dio Sjedinjenih Država i Kanade.

Meteorolozi upozoravaju da će Sjever Europe osjetiti temperature prikladnije godišnjem dobu krajem tjedna kada ga zahvati hladni zrak iz Rusije.

(Bljesak.info)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.