Ponovno se uspostavlja služenje obveznog vojnog roka u BiH?

Haris Tahić, građanin Bosne i Hercegovine, pokrenuo je na web stranici Change.org peticiju u kojoj traži ponovno uspostavljanje obveznog vojnog roka u BiH.

U petici stoji:

Za sigurnost svake države, bitna je njena vojna sila, obavještajne agencije, ali i pored svega toga, vojna obučenost njenih civila. To izričito važi za male države poput Bosne i Hercegovine, koja je u prethodnom ratu osjetila mnogo na ljudstvu i ekonomiji, stanju u društvu i negativnosti u mnogim drugim segmentima koji čine državu državom, te su na njenoj teritoriji operacije, pored međunarodne zajednice, vršile i vojne sile susjednih zemalja. Ova peticija je pokrenuta u svrhu sprečavanja ponavljanja prošlosti i još mnogo drugih manjih, ali ne i nevažnih razloga, poput zdravstvenog stanja, morala i fizičke spremnosti mladih u BiH”.

Prema podacima sa stranice Change.org peticiju je do sada potpisalo preko 5000 ljudi, što je daleko od potrebnih 49.455. “Služenje vojnog roka je bitno pogotovu za ovu omladinu sad kako bi naučili poštovati starijeg da se nauče prvenstveno disciplini, da nauče kako voljeti i braniti svoju domovinu, da se nauče odgovornosti”, komentar je jednog od potpisnika peticije.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.