Sjedenje i brza hrana: Predškolci u BiH sve neaktivniji i deblji

Sistematski pregledi djece u BiH pred upis u prvi razred osnovne škole godinu za godinom pokazuju da su djeca nedovoljno fizički aktivna, što dovodi do niza problema s kičmom, a u kombinaciji s nepravilnom ishranom i do pretilosti, podaci su domova zdravlja širom BiH.

Rada Perić, specijalistica pedijatar u Domu zdravlja Bijeljina, kaže da je primjetan sve veći broj pretile djece na sistematskim pregledima, pišu Nezavisne novine.

Brz način života i nepoštivanje redovitih obroka dovode do porasta gojaznosti kod djece svih uzrasta, pa tako i ovog ranoga školskog uzrasta. Smatram da školski plan i program nisu prilagođeni pravilnoj prehrani kod djece. Djeca često gladna odlaze u školu pa umjesto da imaju za užinu voćku ili keks, ona u školi jedu u pekari ili nešto od brze hrane, objasnila je Perić.

Dodaje da su česti problemi i s ravnim stopalima, kao i s vidom. Naglašava i kako je zabilježen porast pokvarenih zuba kod djece.

Stomatolozi u našem domu zdravlja upozoravaju da djeca zbog nezdrave prehrane sve češće imaju izuzetno loše zube, kazala je Perić.

U Domu zdravlja Banja luka kažu da je sistematski pregled još uvijek u tijeku, ali da su do sada uočeni problemi s tjelesnom težinom, lošim tjelesnim držanjem, kao i deformitetima grudnog koša.

Na sistematskom pregledu također smo primijetili i poremećaje vida, govora, ali i ponašanja kod djece ovog uzrasta, rekli su u Domu zdravlja Banja Luka.

Široki Brijeg: Roditelji zatražili redovne sistematske preglede, čeka se odluka Vlade ŽZH

U Domu zdravlja Mostar kažu da se liječnici na sistematskim pregledima djece najčešće sreću s problemima vezanim za razvoj lokomotornoga sustava.

Često nalazimo skolioze i kifoze kičme te nešto rjeđe ravna stopala. Ove nepravilnosti najčešće su povezane sa smanjenom tjelesnom aktivnošću i takozvanim sjedilačkim načinom života uz računalo, televizor i u školskoj klupi, kazali su u Domu zdravlja.

Dodaju da su, pored toga, primijetili da ovakav način života dovodi i do gojaznosti.

Uz ovakav način života javlja se i sve veća pretilost kod djece, a na to dosta utječe i nepravilna prehrana bogata ugljikohidratima. Djeca sve češće jedu brzu hranu, pizze ili kifle, objasnili su u Domu zdravlja Mostar.

Pored ovih problema, liječnici u Mostaru često se susreću s alergijama.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Zatvorite burekdzinice, pekare! Nek idu na Blato a u matere nek se potrude dici guzicu, umisto kavu pit po pecini i grackoj, russk na ledja i u grabovinu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.