Franjo Lovrić: “Mostarski polumaraton je trkačka razglednica grada”

Sada već tradicionalni mostarski polumaraton počinje u sljedećem tjednu u gradu na Neretvi.

Utrka starta u subotu 23. ožujka u 09:00 sati na mostu u Vojnom, dok sami program počinje dan ranije specijaliziranom konferencijom o trčanju pod nazivom “How to run“.

Ovo će biti treće izdanje mostarskog polumaratona koji će se održati u sklopu Mostar Run Weekenda, projekta koji se izrodio iz prvog polumaratona održanog u ovome gradu.

Mostar Run Weekend je sportsko-rekreativni projekt koji kroz trčanje kao prirodni oblik gibanja promiče važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću. Sama manifestacija sastoji se od tri utrke među kojima je središnji događaj Mostarski polumaraton, humanitarna utrka građana u dužini od četiri kilometra, koja za cilj ima pomoć radu Udruge dijabetičara HNŽ “Insula” i utrka za djecu “Meggle Max Junior” u dužini od jednog kilometra. Pored samih utrka, program podrazumijeva i stručnu konferenciju iz oblasti trčanja s eminentnim predavačima iz regije, rekao je za portal Jabuka.tv predsjednik Organizacijskog odbora Mostarskog polumaratona doc. dr. sc. Franjo Lovrić.

Organizatori se nadaju da će na svim utrkama biti oko 1.500 sudionika

Ono što izdvaja ovogodišnji polumaraton u odnosu na dva prethodna je to da je ovogodišnja utrka limitirana na 600 trkača koji su prvi uspjeli kompletirati prijave, a dobiven je i službeni certifikat mjerenja staze od Asocijacije međunarodnih maratona i trka na duge staze.

Polumaratonska utrka je limitirana na 600 trkača koji će trčati na certificiranoj stazi, što zapravo znači da je staza premjerena od međunarodnih službenih mjeritelja, a na njoj će pored profesionalnih atletičara trčati veliki broj rekreativnih trkača iz 15-ak zemalja cijeloga svijeta. Sama staza je zamišljena kao polumaraton mostova i to ona uistinu jeste. Start utrke je s mosta u Vojnom, odakle trkači trče prema gradu desnom stranom rijeke Neretve. Po ulasku u grad trkači će pretrčati preko šest gradskih mostova i proći kraj velikog broja gradskih znamenitosti, pa stazu možemo nazvati i trkačkom razglednicom samog grada Mostara, ističe Lovrić.

Iako je polumaraton glavna utrka, ne treba zanemariti ostale dvije koje su na rasporedu isti dan, posebno kada se uzme u obzir da broj natjecatelja raste iz godine u godinu.

Obje utrke počinju ispred Mepas Malla, humanitarna starta u devet, a dječja u 12 sati.

Što se tiče ostalih utrka u sklopu organizacije, Humanitarna utrka građana ove se godine trči pod sloganom “Trči za zdravlje”, dužina same utrke je četiri kilometra, a prolazi samim centrom grada. Organizacijom ove utrke žele se potaknuti srednjoškolci i studenti, kao i građani svih starosnih kategorija da se priključe projektu i sudjeluju te tako pomognu rad Udruge dijabetičara HNŽ “Insula”. Posebno zanimljiva utrka u sklopu manifestacije je “Meggle Max Junior” utrka za djecu u dužini od jednog kilometra, koja se trči oko tržnog centra Mepas Mall. U ovoj utrci nema pobjednika, nego su zapravo svi pobjednici te će sva djeca koja budu sudjelovala dobiti medalje. Kroz ovakav pristup želi se kod djece stvoriti pozitivna navika za tjelesnim vježbanjem od najmanjih dana i poduprijeti njihov biološki rast i razvoj, navodi Lovrić.

Manifestacija polako prelazi u tradiciju, a organizatori se nadaju da će na svim utrkama ove godine biti oko 1.500 sudionika. Nadaju se i da će uspjeti probuditi Mostar i Hercegovinu te da će, pored trkača iz cijeloga svijeta, svake godine imati sve veći broj domaćih trkača.

(www.jabuka.tv | Luka Šurkalović)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.