Situacija oko poplava u FBiH se polako normalizira

Situacija na području Federacije BiH se postupno normalizira kada su u pitanju poplave i kišne padaline koje su u proteklom razdoblju nanijele probleme u većem broju gradova.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač je utorak ujutro za Fenu kazala da je također naglo topljenje snijega dodatno otežalo situaciju, kao i aktiviranje klizišta na pojedinim lokacijama.

Po njenim riječima, najteža situacija je na području grada Zenice u naselju Tetovo i općini Busovača, zatim općinama Kiseljak, Kakanj, Maglaj, Travnik i grad Sarajevo, gdje je poplavljen veći broj stambenih objekata i prekinute cestovne komunikacije.

Na terenu se nalaze zaposlenici FUCZ koji danonoćno, s terenskim vozilima i pumpama za ispumpavanje vode, pomažu stanovništvu u saniranju nastalih šteta uzrokovanih poplavama te vrše opskrbljivanje stanovništva pitkom i tehničkom vodom.

FUCZ uputila je molbu, odnosno zahtjev Vladi Sarajevske županije da se pomogne s cisternama vode i izađe u susret općini Busovača, iz druge županije, jer imaju problem u opskrbljivanju pitkom vodom. Županijska vlada je vrlo brzo donijela odluku da se pomogne i u utorak je upućena pomoć s cisternama javnih komunalnih poduzeća SŽ i vatrogasaca, koji će kolegama iz FUCZ pomagati u distribuciji pitke vode ali i tehničke vode, kako bi se sprao mulj i nakupine prouzrokovane poplavama, kazala je Kovač.

Napomenula je da je FUCZ osigurala i 15 isušivača vlage za isušivanje prostorija u kućama koje su pogođene poplavom, kako bi se što brže sanirale štete i ljudi vratili normalnom životu.

Kaže da, što se tiče klizišta, u Županiji Središnja Bosna, u Uskoplju je klizište pod kontrolom na lokalitetu Borova ravan, ali je novo klizište aktivirano na lokalitetu Duratbegović dolac, koje je manje površine.

U Tuzlanskoj županiji, u Gradačacu, u naselju Jasenica, zaseok Tupari jedan objekt je ugrožen klizištem. U Sarajevskoj županiji, u Hadžićima, u naselju Korča aktivirano je staro klizište površine oko 500 metara kvadratnih, kazala je Kovač.

Po njenim riječima, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoza je kako neće biti novih obilnih padalina u narednom razdoblju tako da je za očekivati postupnu normalizaciju stanja na terenu i da ne bi trebalo doći do izlijevanja rijeka iz svojih korita.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.