Posljednji poziv UNO-a: Samo pet dana za obveznu e-registraciju obveznika

Uprava za neizravno oporezivanje uputila je posljednji poziv svim poreznim i trošarinskim obveznicima u Bosni i Hercegovini da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga.

Poziv se odnosi na sve one koji to još uvijek nisu obavili, i to prije svega na elektronsko podnošenje PDV i trošarinskih prijava. Zahtjev za registraciju do danas nije podnijelo 1.879 obveznika, koji su to dužni uraditi.

PDV i trošarinske prijave za porezno razdoblje siječanj 2019. godine, čiji rok za dostavljanje u UNO istječe 10. veljače 2019. godine (preciznije, 11. veljače jer je 10. veljače nedelja), mogu se u Upravu dostaviti isključivo elektronskim putem.

To konkretno znači da svi oni obveznici koji nisu izvršili registraciju za elektronske usluge neće moći podnijeti porezne prijave.

Ovakvim postupanjem počinit će prekršaj za nepoštovanje propisa iz oblasti neizravnih poreza i UNO će po službenoj dužnosti za sve takve obveznike izvršiti razrez porezne obaveze i izdati nalog za prinudnu naplatu službeno razrezane obveze u skladu s važećim zakonskim propisima. Osim tog, obveznicima koji ne podnesu poreznu prijavu bit će izdani prekršajni nalozi, i to istodobno i pravnim osobama i odgovornim osobama u pravnoj osobi.

Svi obveznici koji nisu izvršili registraciju za elektronske usluge neće moći podnijeti porezne prijave.

Podsjećamo, od početka 2019. godine svi porezni obveznici moraju isključivo elektronskim putem podnositi PDV i trošarinske prijave te više ne postoji mogućnost dostavljanja prijava u papirnom obliku, kao što je bio slučaj tijekom 2018. godine, koja je bila prijelazno razdoblje i u kojoj su se prijave mogle u UNO dostavljati ili elektronski ili u papirnom obliku.

S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo pet dana da svi porezni obveznici izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV i trošarinskih prijava, pozivamo iste da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem e-portala Uprave za indirektno oporezivanje, navode iz UNO-a.

Od početka 2018. godine do danas za elektronsku komunikaciju s UNO registriralo se 44.120 poreznih obveznika, dok je 1.879 obveznika još uvijek u obvezi da se registrira

Kompletna informacija i uputstva za registraciju na e-portal, kao i za podnošenje prijava, nalaze se na web stranici UNO.

Za sva dodatna pitanja obveznici mogu kontaktirati PDV info liniju na broj telefona: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201, 0513/335-363.

UNO BiH (za prijavu klikni na fotografiju)

UNO poziva sve one obveznike koji se još nisu registrirali da dođu u prostorije Uprave u regionalnim centrima Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla i registraciju završe na tim mjestima.

Ukoliko obveznici već duži vremenski period podnose prijave s nulama i nemaju namjeru dalje poslovati, trebaju hitno podnijeti zahtjev za deregistraciju i izaći iz sustava obveznika neizravnih poreza, kako ne bi bili u prekršaju od 11. veljače 2019. godine.

Korištenjem elektronskih usluga UNO, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovi neizravnih poreza. U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika neizravnih poreza, podacima s porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i sl.

UNO na ovaj način otvora novo poglavlje u komunikaciji s poreznim obveznicima, zaključeno je u priopćenju UNO-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.