Šišanje više neće biti isto: Evo koje mjere zaštite poduzimaju frizerski saloni u FBiH

Odlukom Federalnog stožera civilne zaštite frizerski saloni i drugi mali obrti od  4. svibnja kao prvog radnog dana, počet će raditi, ali po novim uvjetima.

Život u frizerskim salonima uskoro se u potpunosti mijenja.

Čekanja u salonima više nema, a to je samo jedna od mjera koje je za Klix.ba otkrio vlasnik frizerskog salona “Urban” Adnan Šećerović. Dodao je da su i prve mjere o kojim se neslužbeno govorilo bile skoro na granici mogućnosti obavljanja frizerskog posla.

Bilo je priče da će nam trebati viziri, zaštitna odijela za frizere i klijente, pregrade i slično, a svakome tko bi ušao u salon trebali bismo mjeriti i temperaturu laserskim toplomjerima. Na svu sreću, Udruga bh. frizera je pravovremeno reagirala i te mjere su ublažene i dovedene u sferu realnosti da se ovaj zanat može obavljati onako kako treba, kazao je Šećerović.

Dodao je kako im je zaštita zdravlja klijenata i zaposlenika bila na prvom mjestu i prije koronavirusa te da nove mjere podrazumijevaju: dezinfekciju radnog mjesta, stolice i opreme koja se koristi, a dodatna naredba je dezinfekcija obuće, korištenje maske, rukavica, a iako nije propisano u cilju veće zaštite osigurali su i 600 jednokratnih zaštitnih ogrtača za klijente.

Pojasnio je da je iza njih teško razdoblje, da su troškovi unatoč onemogućenom radu rasli, ali da nitko od uposlenih nije dobio otkaz.

ŽZH: Nema novooboljelih, pojačava se nadzor pridržavanja epidemioloških mjera

Teško je bilo i da bi nadoknadili ova dva mjeseca, moramo raditi u kontinuitetu četiri mjeseca. Ovo govorim u kontinuitetu jer ova naredba od stožera vrijedi tek 15 dana i tko zna šta će biti poslije. Nadamo se da će subvencije na koje smo aplicirali biti ubrzane jer nam je u ovim mjesecima bitnije 100 KM nego 500 KM u prosincu, dodao je.

Djelatnik frizerskog salona Urban Ahmed Heco je kazao kako će se lako naviknuti na nove mjere s obzirom da su veći dio njih već provodili.

Sigurno je da nas očekuje mnogo posla, ali spremni smo na to jer volimo ovaj posao. Nove mjere o sigurnosti i radu za nas nisu nešto novo. Čekanja kod nas u salonu nije bilo jer smo već ranije zakazivali termine, redovno smo vršili dezinfekciju opreme i salona, a maske i rukavice nisu problem jer nam je zdravlje klijenata, ali i nas, najbitnije, kazao je Heco.

Dodao je kako nema straha od rada s klijentima u vrijeme koronavirusa jer smatra da su za dva mjeseca građani dovoljno osvješteni da paze na sebe i druge.

HNŽ: Umirovljenici i djeca mogu izlaziti i nedjeljom, frizerski saloni otvaraju sljedeći tjedan

Sve je do građana i vjerujem da je svijest puno razvijenija nego što je bilo prije dva mjeseca. Do nas je samo da ne primamo one koji su tek došli u BiH iz inozemstva, a da mi to znamo, ali vjerujemo da će sve biti uredu, dodaje Heco.

Vlasnici frizerskih salona unatoč prognozama za oporavak od ekonomske dubioze nisu sigurni u daljnji tijek odvijanja situacije i rada, ali se nadaju da će vlast imati razumijevanja prema onima koji su redovno poštovali svoje obaveze prema državi, ali i radnicima.

Ovako bi moglo izgledati šišanje nakon karantene: Jedan frizerski salon ima rješenje

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.