Siromašni Mostarci kupuju kruh 'od jučer' za 20 feninga

Kruh koji se tijekom dana ne uspije prodati, u mostarskim pekarnicama, siromašnim građanima se prodaje po cijeni od 20 feninga. Kruh ‘od jučer’ postaje spasonosni zalogaji koje građani kupuju po vrlo niskim cijenama u ranim jutarnjim satima.

Često se događa i da pekarnice imaju stalne kupce kojima se ostavlja kruh od prethodnog dan.

U pekarnicama stari kruh se redovito prodavao u velikim količinama, ali kao isključivo hrana za stoku, no nažalost u posljednjih godinu dana promijenila se klijentela kojima je stari kruh vjerojatno jedini način za prehraniti se.

Vlasnik pekarnice Dimal, Ismet Muhadri tvrdi za Dnevni list, kako od ukupnog broja posjetitelja u njegovu radnju dnevno dolazi 20% gladnih građana, a najgore je što u njihovoj radnji ne bude toliko starog kruha koliko se traži.
“Kroz svoj rad i kontakt s ljudima, nikada nisam vidio veće siromaštvo što se reflektira i na smanjenje profita” kazao je Muhadri.

U jednoj vreći prema procijeni pekara, količina peciva dostatna je za dnevne potrebe dvije veće ili tri prosječne obitelji. U vreći od 25 kg staro pecivo se prodaje za tri marke, a unutra bude svih vrsta neprodanih peciva.

Čak i kultna pekara na Rudniku koja radi pod vlasništvom Mahmuta Krasniči od 1986. godine bilježi slabiju prodaju, ali sam vlasnik to veže uz novo radno vrijeme i zabranu prodaje iza 23 sata, zbog čega mu ostaje više starog peciva no ikada.
“Siromašnih je uvijek bilo, pa tako i sada ne prođe dan da netko ne uđe i ne zamoli za jedan kruh” kazao je Krasniči.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.