Širokobriježanka Nikolina Vukoja obranila završni rad na flauti na poslijediplomskom studiju

U ponedjeljak  je mlada flautistica iz Širokog Brijega Nikolina Vukoja uspješno obranila završni rad na temu “Sonata za flautu i čembalo u glazbenom baroku na primjerima talijanskoga, francuskoga i njemačkoga stila”.

Time je okončala svoj poslijediplomski specijalistički studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, zbog čega su sretne ne samo ona i njezina mentorica studija, Karolina Šantl Zupan, već i ja kao mentor pisanoga rada, kazao je njen komentor Pavao Mišić na svojem Facebook profilu.

Nikolina je rođena u Splitu 1992. godine, a glazbeno obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Široki Brijeg. Nakon završenoga prvoga razreda srednje glazbene škole, zbog želje za proširivanjem svojega znanja, odlazi u Zagreb, gdje školovanje nastavlja u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Godine 2011. upisuje Akademiju za glasbo u Ljubljani – smjer flauta, gdje je 2016. diplomirala u klasi prof. Karoline Šantl Zupan. Kod iste se profesorice trenutno nalazi na poslijediplomskom specijalističkom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Iskreno, ne znam odgovoriti zašto sam u tom trenutku tako odlučno izabrala flautu, ali znam da je ona postala sastavni dio moga života, sve do danas. U početku, meni kao djetetu bila je samo zanimljiv instrument s kojim sam provodila slobodno vrijeme, ali kako sam odrastala i upoznavala taj instrument tako se i mijenjao moj stav općenito prema glazbi i odlučila sam da se želim profesionalno usavršiti na tom području. I kako sam sve dublje ulazila u to, nije više bilo povratka jer sam uvijek težila ka višem cilju, objasnila je ranije u pozitivnoj priči portala Jabuka.tv nadarena Širokobriježanka Nikolina.

Njezin komentor Pavao Mišić napominje kako su zajedno puno radili i učili jedni od drugih.

Zahvaljujući Nikolini, tijekom izrade rada naučio sam mnogo o flauti i njezinoj transformaciji iz renesansnog consort-instrumenta u punokrvni solistički instrument na prijelazu iz baroka u galantni stil. Obradili smo sonate J. S. Bacha, B. Marcella i M. Blaveta, a poseban “treat” bila je zbirka “Il pastor fido” Nicolasa Chedevillea lažno atribuirana A. Vivaldiju, originalno namijenjena muziciranju na baroknim gajdama, za razonodu francuske aristokracije, ističe njen komentor.

Inače, Nikolinu prati od 2008. kada je kao petnaestogodišnjakinja došla u Zagreb kako bi učila flautu na Glazbenu školu Pavla Markovca (na kojoj je tada bio zaposlen). Potom je završila studij flaute u Ljubljani, a sada i ovaj poslijediplomski u Zagrebu, na kojem sam imao priliku ne samo komentorirati, već i vidjeti koliko je napredovala od našeg prvog susreta.

I sve to uz obilje dobre glazbe i ljepote što nas dižu iz sivila pandemije koja nas je doduše prisilila na ostanak kod kuće, ali nam i pružila vremena potrebnog da ovaj opsežni rad privedemo koncu. Svaka čast, draga Nikolina i puno uspjeha i dalje, uz čestitke za sav trud i upornost, tebi, obitelji i profesorima koji su te u svemu tome podržavali, zaključio je Mišić.

Pozitivna priča: Nikolina Vukoja – glazbenica koja je pregazila trnje na putu do uspjeha

(www.jabuka.tv/Foto: Facebook – Pavao Mišić)