Europske klubove očekuje četiri milijarde gubitka, najgore tek dolazi – Jabuka.tv

Europske klubove očekuje četiri milijarde gubitka, najgore tek dolazi

Europski nogometni klubovi očekuju da će tijekom ove i iduće godine izgubiti ukupno četiri milijarde eura zbog pandemije koronavirusa, tvrdi Europsko udruženje klubova (ECA).

ECA u svojoj studiji procenjuje da će klubovi iz 55 europskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1.6 milijardi eura, a 2.4 milijarde eura će iznositi gubitak u sezoni 2020/2021, s tim da u studiji nisu uključene zarade od prijelaza.

Rezultati pokazuju da je financijski uticaj koronavuirusa na europske klubove već u ovom trenutku svojevrsni seizmički šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sljedeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza za nogomet, kazao je izvršni direktor ECA-e Charley Marshall.

Zbog pandemije je jako pala vrijednost samih igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova. U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči i pet najbogatijih – Engleska, Francuska, Nemačka, Italija i Španjolska, klubovi se ove sezone suočavaju s gubitkom od 400 milijuna eura od neprodanih ulaznica, a taj će iznos biti triput veći naredne sezone, ukoliko se utakmice budu igrale bez gledatelja.

Također, predviđa se i veliki pad plaća samih igrača, a predstojeći prijelazni rok pružit će pravu sliku koliko je nogomet pogođen pandemijom.

FIFA je izdvojila stotine milijuna dolara iz svojih financijskih pričuva za bespovratne i beskamatne zajmove svojim nacionalnim savezima, koje mogu ta sredstva uložiti u klubove.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.