Širokobriježanin Robert Hrkać izdaje nogometnu enciklopediju kakva u svijetu još nije napisana – Jabuka.tv

Širokobriježanin Robert Hrkać izdaje nogometnu enciklopediju kakva u svijetu još nije napisana

Robert Hrkać (27) iz Širokoga Brijega uskoro izdaje nogometnu enciklopediju pod nazivom “555 najvećih nogometnih utakmica 21. stoljeća”.

Na ovom zanimljivom projektu radi više od godinu dana, a u knjizi će se nalaziti najveće utakmice odigrane u razdoblju od 1. siječnja 2000. do početka pandemije koronavirusa.

Predgovore za knjigu su napisali Anton Samovojska i Boris Latinović, autor knjige Mundijal kroz istoriju, a pogovori su djela profesora Ive Čolaka, Bernarda Jurišića i Lea Milera.

Kako bi malo više saznali o Robertu i ovom projektu, zanimalo nas je kako je sve počelo.

U eri prije interneta, ako ste htjeli memorirati neke informacije, bili ste osuđeni na zapisivanje. U mom slučaju, prvo natjecanje koje sam počeo kvalitetno pratiti bilo je EURO 2000 u Belgiji i Nizozemskoj. Kako sam tada počeo pisati rezultate reprezentativnih natjecanja, to se razgranalo u klupski nogomet, domaći, Lige petice i što sve ne, rekao je Robert Hrkać na početku razgovora za portal Jabuka.tv.

Širokobriježani treći u velikom finalu kviza Nogometnih ikona

Ni sam nije mogao ni sanjati ovakvo postignuće.

Projekt “555 najvećih nogometnih utakmica 21. stoljeća” je samo kulminacija dugogodišnjeg praćenja nogometne faktografije i igranja nogometnih kvizova. Međutim, nisam ni sanjao da ću se u 2020. baciti u posao pisanja nogometne enciklopedije, priča nam Hrkać.

U posljednjih 20-ak godina, Robert gotovo nijedno veliko natjecanje nije propustio ili makar slabije pratio, osim jednoga…

Budući da sam veliki fan turnirskih natjecanja, što klupskih, što reprezentativnih, veoma mi se rijetko dogodi da propustim utakmice iz tih natjecanja. Možda malo žalim za Copa Americom 2019., koju sam smanjeno pratio zbog noćnih termina.

Robert se može pohvaliti brojnim posjećenim lokacijama za kojima mogu zavidjeti svi pravi nogometni fanatici

Za kraj, obratio se javnosti i potencijalnim sponzorima.

Ovim putem pozivam sve sponzore, da se uključe u ovaj projekt, jer ovakvo štivo, bar po mom dubokom istraživanju, nije nikada napisano, čak ni na svjetskom tržištu. Prije samog izlaska knjige, dobio sam podršku mnogih regionalnih sportskih novinara, koji su prepoznali vrijednost i unikatnost ovog djela.

Dobiti predgovor od gospodina Samovojske, ispunjene je dječačkog sna, jer kada novinarski bard poput ‘Vojske’ pokaže zeleno svjetlo za ovakav projekt, nema se što dodati, zaključio je nogometni fanatik Robert Hrkać u razgovoru za portal Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv)


24 komentara

  • Nogomet vec godinama nije nogomet vec cirkus.EP I SP najvise.Klupski nogomet da ne govorim.To je za dijecu do 10 godina.Vec iznad 10 godina dijeca razume o cemu se radi.Utakmice na Sp u Rusiji cirkus nad cirkusom.Hrvatska Argentina i Hrvatska Engleska.Onakve namjestaljke su gadljive za gledati.Sve je pocelo sredinom 1990 godina i od tada nogomet nije gledljiv.Hrvatskoj je namjesteno i1998 na sp u Francuskoj i 20 godina kasnije.Nogomet je bio do 1990.Zadnje regularno sp je odigrano tada.

  • ANONIMNI u 11:31 ne Prdoklači gluposti ako već ne znaš neke stvari. Nogomet je bio dobar do zaključno SP u SAD 1994. Godine. Već tada su počele se vrti velike novčane akcije. Jaki ugovori. 1998. je HR Repka bila iznimno jaka. Samo što nismo imali sreće jer nikako nam Francuska, Portugal, Meksiko, Brazil ne pašu i od njih redovito gubimo. Dok bez problema pobjedimo Italiju, Njemačku, Nizozemsku itd. A na primjer jedna VELESILA u Nogometnu samo 1 put izbacila Italiju. Ili na primjer Francuzi lako izbace Brazil i Italiju. Tako na primjer Španjolska je puno puta izbacila Dance. Ima tu niz kombinacija tko komu ne leži. Na primjer HAJDUK je u ex jugi lako Pobjeđivo C. Zvijezdu i sa njom imao pozitivan skor. A sa Partizanom je Hajduk imao negativan omjer. Na kraju juge je Partizan imao 23 pobjede više nad Hadjukom. I u Splitu ga je Partizan znao pobjediti. A Zvijezda ima jako pozitivan omjer sa Partizanom. Na Partizanovom stadionu ima Zvjezda 1 pobjedu manje. A na Marakani je uvjerljiva i lako pobjedi Partizan. I hajde sad zaključak: Hajduk je pobjeđivao Zvijezdu, Zvijezda pobjeđivala Partizana a Partizan pobjeđivo i bio bolji od Hajduk. Ovo se odnosi na utakmice samo u prvenstvu. Za Kup ne znam točno. Još ovo Dinamo i Hajduk su u jugi imali jednak međusobni broj pobjeda izjednačeni. A Dinamo je bio negativan sa Zvijezdom i Partizanom. Oboje su bili bolji od njega ali ne puno, kao što je Partizan bio puno bolji u utakmicama protiv Hajduka.. Na kraju jugo lige Dinamo je imao negativan skor sa Prištinom da da. A Hajduk je sa svim ostalim bio uvjerljivo pozitivan osim sa FK SARAJEVO. Samo je Sarajevo imalo 2 pobjede manje od Hajduka u međusobnim utakmicama. Skoro pa isti..

  • Za 12:28.Poznati pikabo i 200 drugih oznaka.Interesantno ti sve sto govoris drugome To je za tebe i tvoja je Realnost.Oko tebe ima pisla u toj ustanovi..dg__#:

    • Za 11:31i crveni Split ,popuši mrzitelju Hrvata zajedno sa lignjom ostojom Rankovića i sa svom orjunom svim Hrvatima ,iseli tamo daleko di ti je “lepo”

  • Sve vam je napisano u komentaru 11:31.Ni to prvenstvo nije bilo regularno ali po sucima.Tada nije bilo drugih mućki.Bilo koji besposličar može pratiti i upijat.Može upiti kao i kopjuter.Za mene je Samovojska naivan ali eto htv ga plaća za to.Sve pohvale za komentar 11:31.Gotovo 99 posto je sve tako.

  • Malo baca na Peru Pikića, al svaka čast covijek je cijeli svoj zivot posvetio sportu i dan danas ga mozete jedino naći na terenima u maloj skoli. Roba svaka čast.

  • Ako zapne sa traženjem novca za izdavanje knjige, može se pokušati crowdfunding. Da se podrška projektu tako da se donira novac potreban za izdavanje knjige. Potencijalnim donatorima se daje dodatni poticaj za doniranje nakon što se knjiga tiska, npr. primjerak knjige u papirnom obliku, knjiga s posebnom posvetom autora, druženje s autorom i slično. Što veća donacija veća i nagrada

  • Ako zapne sa traženjem novca za izdavanje knjige, može se pokušati crowdfunding. Da se podrška projektu tako da se donira novac potreban za izdavanje knjige. Potencijalnim donatorima se daje dodatni poticaj za doniranje nakon što se knjiga tiska, npr. primjerak knjige u papirnom obliku, knjiga s posebnom posvetom autora, druženje s autorom i slično. Što veća donacija veća i nagrada. Uglavnom sretno s izdavanjem knjige. Super tema

  • Svi vi hercegovci mislim na hrvate, srbe, bošnjake ste obojani svim mastima i bojama i na sve ćete pristati samo da je vama dobro. Biti nacionalista, šovinista itd. Sve ista pasta.. Promuća i proliti. Pravi bućkuriš fuj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.