Širokobriješki strukovnjaci kreativnošću obilježili Dane kruha

U petak 20. listopada učenici Srednje strukovne škole Široki Brijeg obilježili su Dane kruha, tradicionalnu manifestaciju koja se kao dan zahvalnosti za plodove zemlje obilježava svake godine tijekom listopada. U Hercegovini se Dani kruha ove godine slave uz posebno sjećanje na hercegovačkoga velikana fra Didaka Buntića, koji je tijekom 1917. i 1918. godine, u jeku Prvoga svjetskoga rata, skupa s hercegovačkim franjevcima od gladi izbavio oko 17.000 hercegovačke djece.

“Dani kruha su nešto što učenike uvijek iznova veseli i učenici traže da se to svake godine organizira. Srednja strukovna škola Široki Brijeg Dane kruha obilježava osmu godinu zaredom i to nam je posebno drago”, izjavila je za portal Jabuka.tv Ljerka Naletilić, ravnateljica SSŠ Široki Brijeg.

Dani kruha uvijek su prilika da učenici pokažu svoju kreativnost i pokažu vrijednosti tradicionalnoga života. Tako je bilo i ove godine pa su se na manifestaciji mogli vidjeti ukusni pekarski proizvodi, vješto urešene dekoracije, tradicionalna oruđa i pomagala, odjeća i plesovi – sve ono što Dane kruha vezuje s Hercegovinom.

“Svima nam je drago doživjeti ovo u mjesecu listopadu, kada se i u cijeloj Europi slave Dani kruha, simbola ljudske prehrane koji je i kršćanstvo prihvatilo kao jedan od temeljnih simbola naše vjere. Bitno je da učenici to poštuju i da se u njima razvija svijest o vrijednosti svih vrsta ljudskoga rada”, dodala je Ljerka Naletilić za portal Jabuka.tv.

Kako nam je otkrila ravnateljica ove škole, učenike na rad i kreativnost potiču i vrijedne nagrade koje se nude onima koji se najviše potrude. Pobjedničkom odjelu tako će ove godine nagrada biti jednodnevni izlet u Zadar, a nagrade za drugo i treće mjesto će biti nešto “slobodnih sati” – odličan motiv za gotovo svakoga srednjoškolca.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • @Luca Dobrovska – Znači i ti bi htjela sponzorirati razvoj propalih paraideja na Brijegu?

    Bilo bi ljepše da su zastave voljene nam države 😀

  • Eh kad sam isao ovdje u skolu Piceta Milan pokoj mu dusi bio nam razrednik koi je to zivot bio. eh kad se sjetim bas mi milo dojde.

  • Ja neznam o cemu se radi , samo vidim mlade u nosnji , trude se kruv pec i pokazat to! Ko su oni i di je skola, ja neznam! A sta mi je pribacit vricu brasna i pokila germe! A ja neznam koga sam uvridila svojom izjavom! Ja volim mlade i kad mladi rade! To je sve!

  • Za vas sve sto komentirate: a kuce lipsi primjer od ove mladezi! Kuvaju kruv! Koliko vas i vasi zena to radi : godisnje, misecno, tjedno i dnevno! Ja se zaletim dvaput gidisnje! Prvo nauce da u kujni triba imat brasno, mlika, soli , germe. Nedaj boze da se trefi da nemore kupit kruv uvik ce ga zakuvati i imati dici i coviku za objed.Drugo nauce stedit. ITD! Kk more usporedit domaci kruv, napravljen svojom rukom, od onog iz pekara” zvanu strucu”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.