Širokobriješki osnovnoškolci obilježili Dane kruha

U petak su u Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg organizirani Dani kruha, manifestacija koja se kao spomen na spas od gladi i ulogu kruha u našoj svakodnevici održava diljem Hercegovine. Dani kruha ili dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada.

Sto godina nakon gladi koja je zadesila Hercegovinu i slanja hercegovačke djece vlakovima u Slavoniju u režiji fra Didaka Buntića, obrazovne institucije u Hercegovini još se redovito prisjećaju njegovoga velikoga djela i kruha koji je tada spasio 15.000 glađu izmučene djece.

U Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg učenici i nastavnici su se prisjetili tih mračnih godina, ali i važnosti kruha i u naše vrijeme. U organizaciji djelatnika škole i samih učenika, u dvorištu škole organizirana je mala izložba kruha i peciva koje su učenici donijeli te na kraju blagovali.

Učenici su se recitacijama prisjetili fra Didaka, a umirovljena dugogodišnja nastavnica Anđa Zeljko ispričala je dirljivo svjedočanstvo svoje majke, jedne od mnoštva djece koji su vlakovima prevezeni u Slavoniju. Kao što i sama reče, da nije bilo fra Didaka ne bi bilo ni nje same, a ni tisuća drugih Hercegovaca.

Nakon blagoslova, kruh i peciva djelatnici Prve osnovne škole i učenici rado su podijelili, a kako je bilo možete vidjeti na fotografijama i na videu.

 

(www.jabuka.tv | Foto & video: Tomislav Ćavar)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.