Širokobriješki gimnazijalci darovali knjižnici 81 knjigu

U drugoj akciji darivanja knjiga nazvanoj “Daruj knjigu, ostavi trag”, organiziranoj u knjižnici Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, prikupljena je ukupno 81 knjiga.

Od toga četvrtina naslova pripada stručnoj literaturi. Naime, knjižnica je dobila 20 naslova vrijednih rječnika, enciklopedija, gramatika i monografija. Druga četvrtina pripada klasicima iz hrvatske i svjetske književnosti s kojima je stanje u knjižnici uvjerljivo najlošije, piše Večernji list BiH.

Knjižnica je dobila primjerke knjiga Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Vladimira Nazora, Johanatana Swifta, Ksavera Šandora Gjalskoga, Ivana Aralice, Nedjeljka Fabrija, Agathe Christie, Johanne Spyri. Prikupljeno je i 36 knjiga beletrističkih i publicističkih naslova.

Prema mišljenju organizatorica, akcija je u potpunosti uspjela jer je potaknula učenike na razvijanje pozitivnog natjecateljskog duha i zajedništva jer su se natjecali odjeli, što je puno važnije od novčane vrijednosti knjiga, koja također nije zanemariva.

U ukupnom poretku prvo je mjesto zauzeo III. a razrednice Divne Majić koji je darovao 37 knjiga. Na drugom je mjestu II. a Tončice Ćorić s 34 knjige, a na trećem IV. f Dragane Nuić – Vučković s 10 knjiga.

Prema procjeni knjižničarki, antikvarijatna vrijednost knjiga koje su u odličnu stanju iznosi 800 KM, a prema knjižarskim cijenama, blizu 2000 KM.

U usporedbi s prvom akcijom prikupljeno je manje knjiga, ali im je vrijednost znatno veća jer smo ovaj put uveli kriterije, istaknule su knjižničarke Blanka Kraljević i Marina Ćeškić.

Širokobriješki gimnazijalci i njihovi roditelji poslali su tako poruku društvu koje je često sklono uopćavanju proglašavajući ih generacijama koje ne čitaju.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.