Širokobriješki franjevci obilježili 173. obljetnicu dolaska

U nedjelju je na Čerigaju upriličeno slavlje 173. obljetnice dolaska fratara.

Čerigaj, smješten na uzvisini, od milja zvan orlovsko gnijezdo, odakle su fratri počeli nadlijetati ovaj kraj i cijelu Hercegovinu ne bi li dosegli duhovne, kulturne i civilizacijske dosege kakve su viđali po Europi dok su se školovali u prvom redu za svećenike–duhovnike svome narodu, a zatim i za doktore (fra Mato Nikolić), kirurge (fra Mihovil Sučić) te profesore, na taj način donoseći u BiH umijeća koja će oplemeniti našega čovjeka i cijelu BiH.

17. svibnja 1844. na horizontu umornih fratara od puta iz Kreševa ukaza se mjesto Čerigaj, gdje načiniše prvo konačište i skovaše planove kako uzdići misao i duh izmorenoga “svita” ovoga kraja. I mnoštvom drugih povijesnih datosti propovjednik i predslavitelj današnjega misnoga slavlja fra Iko  Skoko, profesor na Sveučilištu u Mostaru i meštar postulanata u našoj Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji Uznesenja BDM – osvježio je pamćenje o temeljima postojanja na kršćanstvu i o velikoj važnosti prisutnosti fratara općenito. Što je najvažnije, pozvao nas je sve na molitvu za duhovna zvanja.

Uz veliki broj vjernika koji se razasuo na Čerigaju oko stare crkve i kuće tražeći zaklon od pokoje kapi kiše, bili su i fratri s Briga, gvardijan fra Tomislav Puljić, fra Stipe Biško, župnik i širokobriješki dekan, fra Berislav Kulte, fra Dario Galić i fra Ivan Marić, ml. Postulant Ante Begić čitao je misna čitanja, a zbor sv. Cecilija pod vodstvom s. M. Mire Majić svojim gromkim glasom dao je ovoj dragoj nam obljetnici i notu svečanosti. Smjelost i hrabrost naših starih neka nam bude primjer koji ćemo oživjeti svojim životima i time u istini i plemenitosti graditi budućnost.

(www.gospin-brig.info)


2 komentara

 • Slusamo godinama kako je Cerigaj povijesno selo gdje su se franjevci smjestili prije gradnje crkava u hercegovini.Cudi me da je selo toliko zapusteno gdje je vodovod asfaltni putevi struja nizak napon pa rasvijeta sela,izgleda dasu prednost imala sela po kriteriju komiteta
  Skoro da je selo raseljeno drugo
  mislim da su se fra Andrija kordic
  I fra Andeo Kraljevic nisu dosli vec se vratili domu ,ali neka ide.

 • Citala sam knjigu od dr.Ivana Jelica nadam se da sam dobro upamtila o dolasku Fratara u Cerigaj.
  Citajuc knjigu svom pokojnom sinu placuc sam izgovarala kroz sto su Fratri i narod prolazili za vrijeme Turske vladavine i terora nad Katolicima .
  Nasi Fratri su bili mudri i svoj puk naucili prezivjet najteza razdoblja ,ocuvali i naucili .
  Knjigu sam u knjiznici posudila nisam je poslije pronasla posudit ili kupit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.