“Širokobriješka večer” u Zagrebu odgođena zbog tragične smrti generala Praljka

Odgođena je svečana proslava 40 godina postojanja te 25. obljetnica održavanja tradicionalne “Širokobriješke večeri” u Zagrebu, koja se trebala održati u petak 1. prosinca 2017. godine.

“Zbog haške presude herceg-bosanskoj šestorci i tragične smrti generala Slobodana Praljka, odgađamo održavanje ove obljetnice, a detalji i datum održavanja bit će uskoro poznati”, potvrđeno je za portal Jabuka.tv iz Zavičajne zajednice “Široki Brijeg”.

Podsjetimo, Zavičajna zajednica “Široki Brijeg” u Zagrebu ove godine obilježava 40 godina postojanja te 25. obljetnicu održavanja tradicionalne “Širokobriješke večeri”. Svečana proslava ovih dvaju značajnih obljetnica održat će se u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu, a svečanost će uljepšati kulturno-umjetnička društva “Brda” iz Izbična i “Sljeme” iz zagrebačkih Šestina te Mate Bulić, dugogodišnji prijatelj ove zajednice i Širokoga Brijega.

 

Proteklih nekoliko godina okupljanju je nazočilo preko 650 uzvanika, što je za ovu Zajednicu najveći poticaj da ustraje u radu i organizaciji tradicionalne večeri.

I ova će večer imati humanitarni karakter, a prihod ide za obnovu knjižnoga fonda franjevačke knjižnice širokobriješke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Naime, ove godine obilježava se 70. obljetnica komunističkoga zločina – spaljivanja preko 100.000 knjiga, 10 inkunabula, dokumenata iz gimnazijskih i samostanskih arhiva Širokoga Brijega.

Također, u prigodi obilježavanja 100. obljetnice spašavanja gladne djece koju je predvodio fra Didak Buntić – otac Hercegovine i Hercegovački Mojsije, koji je najveći dio svoga života proveo upravo u Širokom Brijegu – ovogodišnji moto okupljanja i Širokobriješke večeri je “Nema plodnije i od Boga blagoslovljenije zemlje kao što je Hercegovina”.

 

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.