Široki Brijeg: Završnom priredbom okončan 4. Seminar folklora Hrvata u BiH

Svečanom završnom priredbom, u nedjelju 19. srpnja, službeno je završio 4. Seminar folklora Hrvata u BiH. Priredba je održana na sportskim terenima hotela Đulić, a bogat večernji i zabavni program privukao je mnoštvo posjetitelja.

Na završnoj priredbi polaznici su pokazali kroz ples i pjesmu ono što su naučili. Također, na tamburama i tradicijskim instrumentima pokazali su dio svojih vještina. Tijekom večeri predstavilo se još nekoliko sudionika seminara koji su sve nazočne oduševili drugim izvedbama. Zajedničkim kolom i oproštajnom zabavom do kasnih večernji sati završio je 4. Seminar folklora Hrvata u BiH 2015. u organizaciji UHAKUD u BiH.

Polaznici su kroz ova četiri dana obrađivali pjesme, plesove, nošnje i običaje Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa koja je i bila tema ovogodišnjeg seminara, pod vodstvom etnokoreologa prof. Miroslava Šilića. Izuzev plesova Klisa, Konjica, Gornje i Donje Rame, Šujice, Livna, Kupreške visoravni te Duvanjske krajine, organizirano je učenje i sviranje na tradicijskim glazbalima kao i na tamburi.

Seminar je održan pod visokim pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, od 16. – 19. srpnja, a sudjelovalo je 58 polaznika iz BiH, Hrvatske, Švicarske i Njemačke.

Osim voditelja seminara, prof. Miroslava Šilića, predavali su još: dr. sc. Stjepan Sremac, Svjetlana Bajić, etnolog, mr. Kristina Čustonjić, mr. Lidija Vladić Mandarić, dr. sc. Jasmina Talam, Tomislav Cvrtila, mag.gl.paed. i Jure Miloš.

– Ovim projektom cilj nam je povezati ustanove i pojedince koji se na različite načine bave folklorom te probuditi ljubav prema našoj tradiciji, obrazovati mlade ljude koji će u svojim lokalnim sredinama očuvati te osigurati svijetlu budućnost našoj nematerijalnoj baštini, koja je bila i mora biti stožer očuvanja hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini, kazali su iz OO Seminara folklora Hrvata u BiH.

– Bosnu i Hercegovinu podijelili smo na četiri područja: Pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Zapadne Hercegovine; Pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Bosanske posavine; Pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Srednje Bosne; te Pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa. Ovogodišnjim Seminarom zaokružili smo BiH, te već iduće godine obrađujemo područje Hercegovine, naravno s puno noviteta i zanimljivih predavača, poručili su organizatori.

Pečat zahvale za svoj nesebičan doprinos radu i pružanje pomoći Udruzi hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini dobio je Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i dekan istog prof.dr.sc. Mario Vasilj, te tajnica Studija glazbene umjetnosti navedenog Fakulteta mr. Lidija Vladić-Mandarić.

Za svoj nesebični doprinos radu seminara pečat zahvale dobili su sljedeći pokrovitelji i uzvanici: prof.dr.sc. Dragan Čović; prof.dr.sc. Ljerka Ostojić; Velimir Pleša, generalni konzul RH; Helena Lončar, Miro Kraljević, fra Marinko Šakota; Zdenko Damjanović; Tina Laco; Studentski zbor; Violeta d.o.o.; Naklada Alfa d.o.o.; Parts d.o.o.; Turistička zajednica HNŽ; hotel „Đulić”.

 

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.