Široki Brijeg: Vrelo Crnašnice u novom ruhu dočekuje svoga zaštitnika

Prvi spomen imena Knešpolje datira iz godine 1468. Ova mjesna zajednica u Širokom Brijegu ima svoj središnji događaj, a to je proslava sv. Ivana Krstitelja od 2007. i koja se organizira procesijom s kipom sv. Ivana Krstitelja od crkve do izvora Crnašnice gdje se slavi sveta misa.

Trodnevnica na čast svetom Ivanu Krstitelju započela je ove nedjelje (21. lipnja) u crkvi sv. Ivana u Knešpolju, dok će u utorak (23. lipnja) biti upriličena procesija s kipom sv. Ivana od crkve u Knešpolju do vrela Crnašnice gdje će se održati i sveta misa.

Unatoč prošlogodišnjem problemu koji se dogodio na Vrelu Crnašnice, a o čemu su izvještavali brojni mediji kako voda nije prikladna na samom Vrelu za konzumaciju kada je Udruga Eko “Crnašnica” koja se brine o zaštiti vrela i redovnoj analizi vode u javnost iznijela ove podatke, situacija je sada malo bolja, ali preporuka iz predostrožnosti je i dalje da se izbjegava izravna konzumacija zbog zdravstvenih i higijenskih razloga.

Nakon te priče, gradske vlasti u suradnji s mještanima krenuli su u realizaciju projekta izgradnje vodovodne, a kasnije i kanalizacijske mreže ka Knešpolju jer nikome nije u interesu da se izgubi ovaj prirodni biser. No, dok se realiziraju ti projekti, mještani ne prepuštaju ništa slučaju i nastavljaju se brinuti za svoje vrelo u granicama svojih mogućnosti.

Idejno rješenje uređenja vrela je fra Vendelina Karačića i Marija Salavarde, a započeto je s uređenjem 2007. godine, i te godine se sveta misa na vrelu održava, a aktivno svake godine se radi na uređenju oko njega.

Svake godine se uvjeti i izgled poboljšavaju uz dobrovoljni rad mještana kao i ljudi iz okolnih mjesnih zajednica. Sami radovi još nisu gotovi. Kako su mještani kazali za Udrugu Eko OTPOR koja ih je posjetila prilikom uređenje i pripreme za njihov najveći blagdan, u pregovorima su da se Glavinova mlinca renovira i čeka se suglasnost vlasnika, a radi se i na tome da se kip sv. Ivana u bronci napravi i simbolično postavi u vodu.

Svemu ovome pridonijeli su brojni mještani koji su se međusobno izorganizirali i svatko u svojoj mogućnosti pridonio da sačuvaju i urede ovaj prirodni biser koji će ostati za naredne generacije. Osim mještana pripomaže i Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, Coming te brojni gospodarstvenici.

Kako smo doznali od mještana, a što ćemo obavezno spomenuti jer zasluge i pohvale padaju za mještanina MZ Knešpolja Milu Kelavu kao najvećeg i najkonstantnijeg donatora te Iliju Ćavara-Macana kao izvođača radova.

Za razliku od prošlogodišnjeg izgleda i svete mise na vrelu Crnašnice, kojeg su pohodili tisuću vjernika, ove godine će svi koji nazoče uvidjeti drastičnu promjenu na bolje i ljepše, kako i priroda zaslužuje da se prema njoj odnosimo jer nam ipak ona sve daje, a mi joj moramo znati uzvratiti kada već koristimo njen dar, priopćeno je iz Udruge Eko OTPOR.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.