Široki Brijeg: U Mokrom svečano otkrivena replika Vitkovog stećka

Replika Vitkovog stećka svečano je otkrivena u utorak kod područne škole u selu Mokro kod Širokoga Brijega.

Kako je Vitkov nadgrobni spomenik izvorno iz Mokroga, točnije iz nekropole Barevište, članovi Vijeća Mjesne zajednice Mokro kod Širokog Brijega odlučili su izraditi repliku ovoga spomenika koji je 1962. prevezen u dvorište Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, najstarije muzejske institucije u BiH  u čijem se vlasništvu danas nalazi.

Izradu replike Vitkova stećka u dvorištu mjesne škole inicirao je Mirko Ćužić, Mokranin sa zagrebačkom adresom, a cijeli projekt izgradnje na sebe je preuzelo Vijeće Mjesne zajednice Mokro na čelu s predsjednikom mjesne zajednice Ivanom Kraljevićem koji je vodio cijeli projekt. U projektu je sudjelovao i naš preminuli kolega Mario Pinjuh koji je obnašao funkciju tajnika MZ Mokro.

Od 821 stećka u Širokom Brijegu, uz Kočerinsku ploču i spomenik iz Knešpolja, samo još Vitkov stećak ima natpis na sebi. Iznimna vrijednost ovoga stećka koji datira iz XIV. ili XV. stoljeća ogleda se, i umjetnički i povijesno gledano, u njegovim iznimno vrijednim reljefima te natpisu na hrvatskoj ćirilici koji se na njemu nalazi, a koji glasi: a se leži Vitko na svom plemenitom, kazao je Kraljević za portal Jabuka.tv.

Repliku Vitkova stećka uradio je Grgo Mikulić, a istu su otkrili gradonačelnik Miro Kraljević i profesorica Blanka Kraljević, na čiju ideju časopis Matice hrvatske u Širokom Brijegu nosi naziv Vitko, upravo po ovom nadgrobnom spomeniku iz Mokrog.

Uz repliku Vitkova stećka kojom smo, vjerujem, turistički obogatili naše mjesto i naš grad, uskoro planiramo postaviti i prigodnu povjesnicu kako bi naraštaje koji dolaze upoznali sa značajem Vitkova nadgrobnika za našu kulturnu povijest, zaključio je u izjavi za portal Jabuka.tv Ivan Kraljević, predsjednik Mjesne zajednice Mokro.

Ivan Kraljević

Ogranak Matice hrvatske u Širokom Brijegu u povodu izrade replike Vitkova stećka tiskao je i knjigu Vitko nad stoljećima, natpis s Barevišta kraj Širokoga Brijega autorice dr. sc. Marinke Šimić. O istoj je na svečanom otvaranju govorio fra Ante Marić, koji ju je i recenzirao.

Stećak je blagoslovio i prigodnu molitvu izmolio fra Mladen Sesar.

Projekt izgradnje replike Vitkova stećka financijski su podržali Županija Zapadnohercegovačka i Grad Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Neradnici i uhjebi te lopovi iz HDZ-a danas je utorak 29.9.020. godine, radni dan !
  Kome otkrivate ove gluposti,sami sebi jel da!
  I bolje se pozabavite ovom revizijom pa pojasnite poreznim obveznicima gdje je nestao novac!

 • Kakvi slucajeva ima u ovom mokrom,nema ih u svim ostalim selima skupa 😂😂😂
  Gledaj zadnjeg reda 🤦🤦🤦

 • Bože moj, pustih neradnika. Pa, je li ih imalo sram? Gledam face, svi mi poznati, sve zgubidan do zgubidana. Dokad tako?

 • Naši stari su uvjrek žalili za otuđivanje ovog stećka.
  Kako vrime bude prolazilo bit ćemo ponosni na našega Vitka

 • Na ovim stećcima i spomenicima dobro zarađuju varalice šaravanja i grgo samozvani revolucionari (ratni profiteri)

 • Svaki isklesani spomenik vise na drugoj strani proporcionalno stesana jedna invalidnost, sto vise klesu ovamo vise tesu ,vise spomenika, manje invalidnina . Zar se nije mogao vratiti onaj original Sarajeva : tako je i tako nelegalnmo otpremljen !

 • Ima li ijedan umjetnik u sirokom a da nije grgo ili brat mu…pa moze li ikog drugog zapast ista od njih koja glupost pravit kopiju umjesto da se nacelnik potrudio vratiti original iz sarajeva al jes vraga ko ce se zamjerit politici

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.