Široki Brijeg: U Franjevačkoj galeriji otvorena “Retrospektiva” Šemse Gavrankapetanović

U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg u srijedu je otvorena retrospektivna izložba sarajevske umjetnice Šemse Gavrankapetanović, piše Jabuka.tv.

Izložba je ostvarena u suradnji s Umjetničkom galerijom BiH, koja je istu ovu izložbu udomila 8. prosinca 2016. godine, povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Ipak, izložba u Širokom Brijegu izvedena je u nešto reduciranijem obliku zbog prostornih ograničenja same Galerije.

Izložba nastoji predstaviti cjelokupan rad slikarice Šemse Gavrankapetanović, koji je trajao gotovo 50 godina, te su izložene slike koje je radila neposredno nakon završetka Likovne akademije i magistarskih studija, od 1970. godine pa sve do danas, piše Jabuka.tv.

Program otvorenja vodila je Kristina Ćavar, a fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, u obraćanju posjetiteljima izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Umjetničkom galerijom BiH i – unatoč svim teškoćama – vjeru u budućnost izlagalačke djelatnosti Franjevačke galerije u Širokom Brijegu.

-Sve se može kad se hoće, a ne samo kad su okolnosti naklonjene djelovanju – rekao je Karačić.

O naravi umjetničkoga stvaralaštva Šemse Gavrankapetanović govorila je povjesničarka umjetnosti Ana Đikoli, a izložbu je otvorenom proglasio Ante Vican, stručni savjetnik pri Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Protokol otvorenja glazbenim brojevima uveličali su Ines Marija Bilinovac i Ivan Sušac, polaznici Glazbene škole Široki Brijeg.

Šemsa Gavrankapetanović rođena je u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu 1968. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića, gdje je također završila i postdiplomske studije u klasi prof. Stojana Ćelića. Od 1972.godine do 1992. godine radila je kao kustos zbirke umjetničkih djela u Saveznom izvršnom vijeću. Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.