Čović: U 2017. ćemo se izboriti za institucionalnu ravnopravnost Hrvata

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako će se u 2017. godini ova stranka i Hrvatski narodni sabor izboriti za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH.

Čović je rekao da ne vjeruje da se može postići dvotrećinska većina potrebna za promjenu Ustava, ali kaže da je moguće postići dogovor o izbornom zakonu kojim bi se redefinirala pravila izbora dvaju članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

“Ponudili smo nekoliko modela rješenja izbornoga zakonodavstva. Svaki od tih modela jamči da će hrvatski narod moći izabrati svoga člana Predsjedništva BiH, a svakom građaninu BiH omogućava se kandidiranje”, rekao je Čović za Našu TV.

On je dodao da su ponudili i rješenja za Dom naroda Federacije BiH s naglaskom na odluke Ustavnoga suda BiH o konstitutivnosti, prenosi Srna.

“Dakle, u županijama u kojima nema predstavnika jednoga od triju naroda ne možete birati predstavnike toga naroda jer bi to bio klasični izborni inženjering. Uz natpolovičnu većinu u Domu naroda želimo i natpolovičnu većinu u svakom klubu Doma naroda. To je jedna od spornih točki u pregovorima sa SDA, jer njima taj model ne treba, ali mi na njemu inzistiramo”, rekao je Čović.

On je rekao da drugi mogu, a ne moraju ništa napraviti jer su se osigurali na druge načine – svojom brojnošću i neuspješnim organiziranjem BiH. Čović, koji je i član Predsjedništva BiH, pozvao je Bošnjake, Srbe i sve ostale da zajedno grade europsku BiH.

“Prošlo je vrijeme sitnih prevara, provokacija, medijskih i drugih oblika pritisaka i zlouporaba kako bi se zaustavili određeni procesi. Ti procesi su sada nezaustavljivi”, rekao je Čović.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Zar to nije završeno u 2016 god… Daj Bože Dragane,dugo nam traje ta borba a nas sve manje i manje. Izgleda ako se ovako nastavi kad hrvati i postanu ravnopravni na papiru u BiH-ni njih više neće ni biti…

  • Pa Boze dragi sta vise reci na ove izjave.
    Pa kad cujete ove isprostituirane izjave po tko zna koji put dodje vam lose.
    Pa dragi moj SLAGAME aje jednom riskiraj pa uradi nesto za hrvate pa se mozda nadje neki Hrvat od kojega mozes nesto pozitivno cuti o tebe i o tvojoj stranci..
    Shvacamo mi da ste vi svi nezasitni sto se tice love al aje jednom se zajebi pa uradi nesto za opce dobro.Nece te nista boljeti samo si nakon toga dobre volje

  • Pita li se itko ikada koliko je “drug Dragan” uništio ljudskih sudbina, onemogućio mladim ljudima uspjeh u karijeri, svojom bolesnom politikom uljebljivanja i privilegiranja podobnih i rodijačko nastranih likova? Pita li se itko ikada da li to njegov sadašnji sugovornik zna, a ako zna što je poduzeo da se to zaustavi, ili je i sam koristio usluge “druga Dragana” i njegove zločinačke partije? Tko je više naštetio hrvatskom narodu u cjelini, Srbi, Bošnjaci ili sami Hrvati svojim mazohističko-podaničkim ponašanjem dozvoljavajući ovakvim “liderima” da im gaze samopoštovanje, egzistenciju i sve ono ljudsko što bi “dobar kršćanin” trebao imati? Isto vrijeme koristimo, isti zrak udišemo, iste potrebe živimo, a opet smo u paralelnim svijetovima koji se nikada neće sresti. Pitam se gdje pogriješih i što učiniti da ispravim?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.