Široki Brijeg: U četvrtak izložba djela iz jedne od najimpresivnijih kolekcija BiH

Velika izložba “Zbirka u zbirci – Mirko Komosar” u četvrtak će biti predstavljena u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Izložba će u četvrtak (11. listopada) u Širokom Brijegu omogućiti uvid u brojna djela koja je prikupio sarajevski zubar i kolekcionar Mirko Komosar. Otvorenje izložbe zakazano je u 19:00 sati.

Ovaj ljubitelj umjetnosti strpljivo je gradio svoju zbirku te je do sredine 20. stoljeća izgradio jednu od najimpresivnijih privatnih kolekcija u Bosni i Hercegovini, otpočetka je gradivši iz ljubavi i sa željom da je učini dostupnom svima.

Godinama stvarana umjetnička zbirka je 1971. godine, pred sam kraj Komosarova života, otkupljena za Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine.

Kolekcija koju je činilo 250 slika, skulptura, crteža i grafika bosanskohercegovačkih, jugoslavenskih, stranih i nepoznatih umjetnika, prebačena je u depo Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 1983. godine, nakon čega je evidentirana, a djela iz kolekcije korištena su za brojne izložbe i publikacije, kako Umjetničke galerije BiH tako i institucija iz susjednih zemalja.

Ipak, Zbirka Mirko Komosar je, kao jedinstvena cjelina, prvi put predstavljena javnosti na izložbi održanoj u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovini u srpnju 2018. godine.

Nastavljajući uspješnu suradnju s Umjetničkom galerijom BiH, Franjevačka galerija i muzej Široki Brijeg predstavit će odabrana djela iz ove Zbirke, u kojoj su neka od najpoznatijih imena bosansko-hercegovačke i šire umjetničke scene, poput Ljube Babića, Vladimira Becića, Vlahe Bukovca, Bele Čikoša Sesije, Gabrijela Jurkića, Mencija Clementa Crnčića, Anke Krizmanić, Milivoja Uzelca i mnogih drugih renomiranih umjetnika.

Izložba će ostati otvorena do 9. studenoga 2018. godine.

O kolekcionaru Mirku Komosaru:

Mirko Komosar (Prijedor, BiH, 1894 – Sarajevo, BiH, 1973) školovao se u Jasenovcu, Zagrebu i Grazu, gdje je završio stomatološku školu. Nakon okončanoga školovanja doselio se u Sarajevo i otvorio privatnu zubarsku ordinaciju.

Uskoro je počeo sakupljati umjetnička djela za vlastitu kolekciju, izlažući ih u prostoru ordinacije. Iako su u ovom blagu mogli uživati njegovi pacijenti, Komosar je želio omogućiti svim ljubiteljima umjetnosti uživanje u brižno sakupljanoj kolekciji. Stoga je 16. srpnja 1950. godine u Ulici Maršala Tita 34 otvorio prvu privatnu galeriju u Sarajevu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Pa tko je to neuk zakazao izložbu u 19,00 sati?
    Pa bi li bilo bolje da na otvaranje dođe puno ljudi a ne nitko, jer u 19,30 sati je zakazana promocija knjige “U gradu Narcisa” Renate Naletilić koja će odvući sve ljubitelje umjetnosti.
    Pozdrav.

    1
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.