Široki Brijeg: Sutra javna tribina o školovanju za njegovatelja u zemljama EU – Jabuka.tv

Široki Brijeg: Sutra javna tribina o školovanju za njegovatelja u zemljama EU

U subotu 1.veljače s početkom u 18 sati u širokobriješkom kinu Borak održat će se predavanje/javna tribina o školovanju muškaraca i žena za posao njegovatelja u zemljama EU.

Ovakav tip školovanja provodi ustanova za obrazovanje odraslih Pučko otvoreno učilište Prizma Zadar koje uz suradnju s neformalnom organizacijom Širokobriješke mame – mame širokog srca organizira javnu tribinu u Širokom Brijegu.

Ovo učilište prati tržište rada u zemlji i inozemstvu i prema tome nude programe osposobljavanja za najatraktivnija zanimanja, a jedno od njih je i program osposobljavanja za poslove njegovatelja ili njegovateljice.

Rješenje Ministarstva obrazovanja o radu Pučkof otvorenog učilišta Prizma

 

Svi njihovi programi su verificirani i usklađeni sa zahtjevima EU. Jedna od predavačica bit će vlasnica učilišta, inače profesorica u medicinskoj školi, gospođa Ljiljana Selak, a tu će biti i nekoliko već školovanih i zaposlenih njegovatelja iz Hercegovine. Na samom predavanju bit će omogućeno pitati apsolutno sve što posjetitelje zanima, od cijene tečaja do očekivanih plača. Interes za javnom tribinom je dosta velik, a udio nas u svemu tome je volonterski i humanitarnog karaktera, kazala je Marija Pinjuh ispred Širokobrijeških mama za portal Jabuka.tv.

Organizatori navode kako je javna tribina nije zatvorena samo za područje Širokog Brijega, već mogu doći i ostali zaintersirani posjetitelji iz cijele Hercegovine. Napominju kako se jedan radni dan diplomiranog njegovatelja u zemljama EU plaća u prosjeku oko 70-75 eura, što ponajviše ovisi o dogovoru, a radnicima su osigurani smještaj i prehrana.

Za njegovatelja/icu verficirani program traje 500 sati, također se upisuje u radnu knjižicu te otvara mogućnost samostalnog rada ili zaposlenja u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Stručno mišljenje o radu Pučkog Otvorenog učilišta Prizma

Mogu reći također kako iz Pučkog otvorenog učilišta Prizma pomažu i u zapošljavanju, a kako su nam istaknuli za sada postoji potreba za 200 njegovatelja u inozemstvu. Jedini uvjet za sve radnike je posjedovanje hrvatske putovnice te punoljetnost polaznika, gornja dobna granica ne postaji, zaključila je Pinjuh u izjavi za portal Jabuka.tv.

Organizatori istuču da Pučko otovreno učilište radi isključivo s državnom agencijom za koju jamči država Austrija.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.