Široki Brijeg: Školama iz ŽZH prezentiran certifikacijski mehanizam za Eko škole u BiH

Centar za promociju civilnog društva prezentirao je u petak predstavnicima/ama osnovnih i srednjih škola iz Širokog Brijega, Gruda, Posušja i Ljubuškog, u okviru projekta “Misli o prirodi!”, Certifikacijski mehanizam za Eko škole u BiH i mogućnosti uključivanja i podrške školama u okviru ovog projekta. Prezentacija je održana u Širokom Brijegu u Hotelu “Park”.

Eko škole su one škole koje aktivno obraćaju pažnju na pitanja zaštite okoliša, kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici, i to aktivnim sudjelovanje u različitim aktivnostima, kao i razvojem nastavnog programa u oblasti zaštite okoliša. Škole u BiH imat će priliku da u okviru projekta “Misli o prirodi!”, ispunjavajući određene uvjete, dobiju certifikat Eko škole, a sve detalje o tome predstavnicima/ama škola i zainteresiranoj javnosti u petak je u Širokom Brijegu predstavila savjetnica za zaštitu okoliša u Centru za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi, Sabina Jukan.

 U Širokom Brijegu smo imali četvrti od ukupno deset sastanaka koje planiramo organizriati širom Bosne i Hercegovine sa školama gdje prezentiramo certfikacijski mehanizam eko-škole. Uputili smo javni poziv školama u okviru projekta “Misli o prirodi” kojeg Centar za promociju civilnog društva impementira uz podršku Vlade Švedske. Sam certfikacijski mehanizam predstavlja metodologiju koja opisuje korake i aktivnosti koje škola treba provesti kako bi postala Eko škola.

Osnovni cilj certifikacijskog mehanizma je uključivanje škola i očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u radu odgojno-obrazovnih institucija, tako što će implementirati aktivosti koje će dovesti do vidljivih promjena u ponašanju i radu kako učenika, tako i nastavnika unutar škole, ali i šire društvene zajednice. Pored Širokog Brijega gdje smo u suradnji s našom partnerskom organizacijom “Eko HUB Široki” s kojom koordinira Udruga Eko ZH, imamo još devet sastanaka koje također organiziramo s našim partnerima i Eko HUB-ovima u Sarajevu, Mostaru, Blagaju gdje smo već imali sastanke. A još imamo idući tjedan u Zenici i Maglaju te imamo online sastanke s predstavnicima iz Banja Luke, Mrkonjić Grada i Laktaša i naravno škole iz Trebinja, Nevesinja, Ljubinja, Pala i Istočnog Novog Sarajeva, kazala je Jukan u izjavi za portal Jabuka.tv.

Istaknula je kako su ona i njene kolege zadovoljni sastankom u Širokom Brijegu jer su vidjeli da postoji velik interes škola što je jako važno.

Sabina Jukan

Bili su predstavnici škola iz Širokog Brijega, Posušja, Gruda i Ljubuškog, a te jedinice lokalne samouprave pokriva ovaj Eko Hub, a to je jako važno napomenuti da u sklopu ovog projekta mogu iz ovih općina i gradova mogu aplicirati na javni poziv za projekte. Zato što naš ovaj projekt djeluje na teritoriju 41 općine ili grada i jednostavno nemamo kapaciteta pokriti sve općine i gradove u BiH. Zbog toga smo uputili pozive srednjim i osnovnim školama u ovim gradovima i općinama, a moram napomenuti kako će javni poziv biti namjenjen isključivo javnim srednjim i osnovnim školama, naglasila je Jukan.

Prezentaciji u širokobriješkom Hotelu „Park“ prisustvovali su predstavnici 15 škola iz Širokog Brijega, Gruda, Posušja i Ljubuškog, među kojima su Srednje strukovna škola iz Posušja, Druge osnovne škole iz Širokog Brijega, OŠ Tina Ujevića iz Vitine… Ovo je jedna u nizu prezentacija u gradovima širom BiH. Certifikacijski mehanizam u prethodnih nekoliko dana predstavljen je u Sarajevu, Mostaru i Blagaju, a idućeg tjedna nastavlja putovanje.

Udruga Eko ZH koordinira Eko HUB-om Široki

“Misli o prirodi!” je trogodišnji projekt koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Vlada Švedske u iznosu od tri milijuna KM. Osnovni cilj projekta je povećati ulogu civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnoj razini. Između ostalog, pojektom je planirano uključenje 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH, koje će biti izabrane putem javnog poziva. Odabranim školama će se ponuditi resursi – znanje kroz sudjelovanje na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi. Današnja prezentacija organizirana je uz pomoć Eko HUB-a Široki Brijeg, jednog od devet Eko HUB-ova formiranih u sklopu projekta “Misli o prirodi!”, kojim koordinira Udruga građana Eko ZH. Eko HUB Široki Brijeg djeluje na području Širokog, Gruda, Posušja i Ljubuškog.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.