Široki Brijeg po drugi put pokušava izraditi Strategiju prema mladima

Prezentacija plana izrade Strategije prema mladima pod nazivom „Strategija prema mladima – potreba i izrada“ održana je 31. ožujka u prostorijama Gradske uprave.

Naime, Vijeće mladih grada Širokog Brijega je prezentiralo plan izrade u kojem bi voditeljsku ulogu imalo Vijeće, a koje bi koordiniralo procesom samog istraživanja o stanju u Širokom Brijegu po pitanju mladih, te koje bi bilo zaduženo za osnivanje radnih skupina i izradu završnog prijedloga dokumenta.

Temelj ideje o izradi Strategije su rezultati ankete provođene među širokobriješkim srednjoškolcima, a čija je tema bila „Uključenost srednjoškolaca u život lokalne zajednice“. Između ostalih, najzanimljiviji su rezultati istraživanja da čak 97% mladih navodi probleme u zajednici, a da je tek 26% mladih ikada bilo uključeno u bilo kakav vid rješavanja tih problema.

Na prezentaciji plana su uz predstavnike Vijeća mladih grada Širokog Brijega sudjelovali: gradonačelnik Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, službenica za mlade Monika Buhač Glavaš, predstavnici Gradske uprave, srednjih škola, Frame, Odreda izviđača „Široki Brijeg“, Demokratske inicijative mladih, EKO-ZH, Širokobriješke udruge mladih, Asocijacije srednjoškolaca u BiH u Širokm Brijegu i ostali građani.

Vijeće je predložilo da Strategija sadrži sljedeća područja: obrazovanje (formalno i neformalno), zapošljavanje i poduzetništvo mladih, društvena politika, zdravstvo i kultura življenja, kvalitetno slobodno vrijeme mladih i sport, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, informiranje mladih te kultura i očuvanje kulturno-povijesne baštine.

Predloženo je da se Strategija izradi do kraja tekuće godine, a da se donese za 2017. i 2018. godinu. Podsjećamo, Vijeće mladih Široki Brijeg je 2013. godine formiralo timove za izradu Strategije za mlade, no nakon dva sastanka, pokušaj izrade je propao.

Prijedlozi su dobili podršku gradonačelnika, te je upravo projekt izrade Strategije za mlade odličan pokazatelj suradnje između vladinog i nevladinog sektora, pogotovo po pitanju mladih.

Predstavnici Vijeća mladih izrazili su svoju zahvalnost gradonačelniku i Gradskoj upravi na ukazanom povjerenju i potpori kroz rad na projektima po pitanju mladih te na osiguravanju prostora za rad mladih kao i na materijalnoj potpori.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.