Široki Brijeg: Franjevačka galerija ugošćuje “Bamitbah” Ivana Hrkaša

Franjevačka galerija u Širokom Brijegu ugostit će izložbu fotografija sarajevskoga umjetnika Ivana Hrkaša iz serije “Bamitbah” (“U kuhinji”).

Izložba se otvara u utorak 7. studenoga u 19 sati, a na izložbi će biti prikazana dokumentarno-umjetnička serija fotografija o svakodnevici u Židovskoj općini.

Kako je o ciklusu zapisala Silvija Dervišefendić, autor na fotografijama “vizualno bilježi prostor kuhinje i blagovaonice u Židovskoj općini, svakodnevne situacije, ljudske sudbine, duh i zajedništvo jedne male, ali otvorene zajednice u gradu koji je doživio brojne transformacije”.

Silvija Dervišefendić dodaje da je “Bamitbah” u stvari “emotivno putovanje kroz sjećanja na vlastito iskustvo unutar jedne kolektivne prošlosti i jedino se može doživjeti (ili pak proživjeti) kao reminiscencija nekoga sretnijega doba”.

Ivan Hrkaš rođen je u Sarajevu 1978. godine. Nakon završene osnovne škole odlazi u Izrael, gdje od 1992. do 1998. godine pohađa Seligsberg gimnaziju u Jerusalemu, koju završava kao učenik generacije. Iako je primljen na prestižnu Akademiju likovnih umjetnosti Becalel u Jerusalemu, 1998. godine se vraća u Sarajevo i upisuje Akademiju likovih umjetnosti, smjer grafičkoga dizajna. Diplomirao je 2004. godine, a 2011. godine magistrirao iz oblasti Fotografije.

Izlagao je u Bosni i Hercegovini, Austriji, Crnoj Gori, Tunisu, Sloveniji, Srbiji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Izraelu, Kini, Meksiku, SAD-u, te je osvojio nagrade na brojnim festivalima. Radio je na organizaciji Festivala Sarajevska Zima i različitim lokalnim, internacionalnim projektima u oblasti kulture i umjetnosti. Grafičke radove i fotografije objavljuje kako u lokalnim tako i u inozemnim magazinima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.