Široki Brijeg dobiva novu rasvjetu

U tijeku je projekt rekonstrukcije javne rasvjete na području grada Širokog Brijega i prigradskih naselja.

U sklopu ovog projekta je predviđena zamjena 949 svjetiljki s energetski neefikasnim žaruljama s novim svjetiljkama s energetski efikasnom LED rasvjetom.

U postojećoj rasvjeti na nekim područjima su ugrađene svjetiljke s neodgovarajućim izvorima svjetlosti te je to područje previše ili premalo osvijetljeno. Također dio svjetiljki je dotrajao i sadrži žarulje sa živom koje su ekološki neprihvatljive.

Realizacijom ovog projekta i ugradnjom modernih svjetiljki s LED rasvjetom povećati će se funkcionalnost, estetika, ekološka učinkovitost i ekonomičnost javne rasvjete. Povećanje funkcionalnosti se ogleda u tome što stare svjetiljke rade sa žaruljama s izbojem u plinu te nakon bilo kakvog prekida trebaju nekoliko minuta da ponovno startaju s radom dok nove LED svjetiljke startaju s radom praktički trenutno.

Također, što se tiče funkcionalnosti stare svjetiljke su uglavnom fiksne, a nove svjetiljke omogućavaju promjenu kuta zakretanja svjetiljke prema podlozi. U estetskom pogledu nove svjetiljke su puno prihvatljivije od starih svjetiljki koje su dijelom već dotrajale i u derutnom stanju.

U ekološkom smislu ostvaruje se napredak što će se zamijeniti svjetiljke za živom koje su ekološki neprihvatljive. Stare svjetiljke zbog zastarjele optike osvjetljavaju više nego što je potreba dok nove svjetiljke s usmjerenom svjetlosti koja osvjetljava samo ono što je predmet rasvjete smanjuju svjetloonečišćenje, i samim time su ekološki prihvatljivije.

Ekonomičnost se ogleda u smanjenju troškova za potrošnju električne energije i smanjenju troškova održavanja.

Financiranje projekta snosi 50% ŽZH i 50% UNDP.

(www.jabuka.tv)


43 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.