Široki Brijeg: 72 godine od ubojstva fratara u Kočerinu

U nedjelju 21. svibnja navršile su se 72 godine od ubojstva dvojice franjevaca u župnom stanu u širokobriješkom naselju Kočerin.

Naime, toga dana, nešto iza ponoći, partizani su ubili fra Valentina Zovku i fra Andriju Topića.

Fra Valentin Zovko rođen je 14. lipnja 1889. godine u širokobriješkom naselju Oklaji te je od 23. svibnja 1942. do smrti 21. svibnja 1945. godine bio župnik na Kočerinu. Fra Andrija Topić također je rođen u Oklajima, 8. prosinca 1919. godine, a kao mladomisnik boravio je kod ujaka fra Valentina na Kočerinu, gdje su obojica naposljetku ubijena i pokopana na mjesnom groblju, piše Bljesak.info.

Svjedokinja ubojstvima bila je Šima Topić – fra Valentinova sestra – te fra Andrijina majka, koja je potvrdila da su ubijeni hicima iz pištolja. Šima Topić, koja je radila u župnoj kući kao kuharica, bila je pošteđena.

Prema tadašnjim izvještajima, partizani su bili odjeveni u ustaške i četničke uniforme, ali ubrzo su priznali krivnju.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

  • kočerin je kočerin ima svoju crkvu svoj anbulantu svoj dernek kažese idemo na kočerin na petrovdan ne u široki na petrovdan tako daje bila prometna na kočerinu umra čovik na kočerinu svatovi na kočerinu kočerin je jači nego široki po svemu nego komunizam sve prisvojijo u široki kad je isto što nedovedu vodu u kočerin kad je to sve jedno pusti priču kočerin je jedno širokije drugo

  • Tamo vamo gori doli komentari. Zabacuje se trag. Ko pobi pratre? U ime naroda. Tada. A danas. Nije niko. Dva samoubojstva? Nekakve uniforme se spominju i preoblačenje. A čitav Kočerin zna poimenice ko ih je ubio. Zna to ma koliko mi šutjeli o tome.

  • Sutimo citav zivot ,sve generacije ,zato nam sve nevolje i lazi na vrat objese.u svim ratovima majke Hercegovine u crno zavijene ,oplakuju svoje pobijene sinove .
    Prije niko nije smio rec samo suti i trpi ,cega se sad bojimo?
    Niklo novo zlo sjeme.

  • Znase tko pobi Bubice ffratre
    Bilo je to vrijeme zla sta mozemo danas prohujalom s vihorom .Imamo pune vrice istina ali sta danas vec cekati ispriku .

Komentiraj: