Sirijske izbjeglice stigle u BiH zrakoplovom i s vizama – Jabuka.tv

Sirijske izbjeglice stigle u BiH zrakoplovom i s vizama

Sirijci koji bježe od rata u svojoj zemlji počeli su stizati i u Bosnu i Hercegovinu no, za razliku od onih koji do zapadne Europe pješače, ove izbjeglice na europsko tlo stižu zrakoplovom, potvrdio je Izet Nizam, direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, kako ga u srijedu citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Nizam je kazao kako je skupina od deset državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovitom zrakoplovnom linijom iz Istanbula, a odmah nakon toga svi su se taksijem zaputili ka Srbiji, gdje su se priključili izbjegličkom valu onih koji se pokušavaju domoći Europske unije.

“U Srbiji su izrazili želju za azilom. O tome nas je izvijestio MUP Srbije”, kazao je Nizam.

Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli s urednim turističkim vizama. Utvrđeno je kako su im one izdane u bosanskohercegovačkom veleposlanstvu u Abu Dhabiju i to na temelju turističkog vaučera kojega su im dali iz jednog sarajevskog hotela.

U Službi za poslove sa strancima sada pokušavaju utvrditi je li na sličan način u BiH ušlo još Sirijaca. Odlučili su i prekinuti praksu ovjeravanja pozivnih pisama državljanima rizičnih zemalja, što je za njih do sada bio način dobivanja viza za ulazak u BiH, prenosi agencija Hina.

Pretpostavlja se kako su Sirijci koji su u utorak ušli u BiH turističke vaučere dobili prije nego je takva mjera stupila na snagu, no Nizam ne isključuje mogućnost postojanja organiziranog lanca krivotvoritelja takvih dokumenata pa se i to sada detaljno istražuje.

Nizam je potvrdio kako sigurnosne službe u BiH i dalje rade na pripremama za prihvat mogućeg većeg broja izbjeglica. Kazao je kako je procjena da bi izbjeglice mogle krenuti ka BiH onog trenutka kada Mađarska u cijelosti zatvori svoje granice za njihov prolazak.


3 komentara

  • OVI migranti stvarn zacrtali okupaciju naših prostora.Jesu li HRVATSKE I BOSANSKE izbjeglice pred ratom bježale zrakoplovima i u đepu nosili hotelske rezervacije .MOŽDA još nije kasno trebamo svi zatvorit granice i migrante vraćat odakle su došli.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.