SIPA uhitila vođu vehabija u BiH

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitila je danas Bilala Bosnića iz Bužima kod Bihaća, imama iz Zavidovića Rusmira Kadrispahića, Edina Zukića i Refika Talovića, koji se dovode u vezu sa terorizmom, pišu “Nezavisne novine”.

Izvor blizak istrazi rekao je da je Bosnić označen kako jedan od vođa terorista u BiH, a njegovi govori u vezi s pozivanjima na džihad (“sveti rat”) dostupni su i na internetu.

Bosnić je najpopularniji propovjednik među selefistima u BiH i poznat je javnosti i dijaspori zbog brojnih video-snimaka postavljenih na “YouTubeu” u kojima govori protiv Sjedinjenih Država, Zapada i ostalih “nevjernika”.

On živi u Bihaću i putuje širom zapadne Europe, gdje drži predavanja i osniva nove džamije. Video-snimci predavanja koje je održao u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Švicarskoj i zemljama bivše SFRJ mogu se pronaći na Internetu.

Kadrispahić je tako “poznat” nakon što je u listopadu 2007. godine, kada je nakon deportacije Arapa koji su bili pripadnici Armije BiH, uputio prijeteći video-snimak političkim i vjerskim liderima Bošnjaka u BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ma ja,imam uhićen,hodža i pokoji “vjernik” a nema komentara… Džihad? Ma jebem Vam mamu zatucanu,vi se borite protiv USA , eto i onaj Jašarević majmun,pucao po ambasadi SAD,napad u Bugojnu na policijsku postaju,a NEMA KOMENTARA.. Dokad ovako ljudi moji,ta nismo u Afganistanu da ovo može proći mirno i nekažnjeno? Jad i bijeda od države,još im pare daju da nose one omote oko glave i bradurine,svaka čast mudžahedinska stoko!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.